top of page
ENSIMMÄINEN VUOSIKURSSI

”Hakuprosessi oli pitkä, tunteita sisältävä ja monivaiheinen. Olimme kaikki kuitenkin todella motivoituneita Tarton eläinlääketieteelliselle linjalle hakiessamme, ja kevät hurahtikin nopeasti pääsykokeeseen lukiessa. Kaikki oli sen vaivan arvoista, kun saimme hyväksyä koulupaikan Tartosta. Tämä laukaisi kuitenkin paniikin siitä, mitä tuleman pitää. Olimme kuulleet tarinoita Tartosta, mutta vain harva meistä oli käynyt kauniissa, kesäisessä tulevassa kotikaupungissamme. Onneksi avuksemme saapuivat tuutorit ja vanhemmat opiskelijat, ja Tarttoon muutto sujuikin hyvin. Käytännön asiat alkoivat loksahdella paikoilleen viimeistään vauhdikkaalla orientaatioviikolla, jolloin pääsimme tutustumaan tuleviin kollegoihimme ja kouluumme. Suolet ry esittäytyi myös hyvin pian koulun alettua ja esimerkiksi koiria omistavat fuksit pääsivät heti koiratoimikunnan järjestämiin treeneihin mukaan! Myös muihin vapaa-ajan harrastusporukoihin päästiin nopeasti mukaan kuten yliopistolaisten lentopallo- ja tanssiporukoihin.


Syksyllä päästiin heti töihin anatomian ja biokemian kanssa. Molemmilla kursseilla oli heti käytännönläheinen opiskelutapa, ja kahden viikon kuluttua jo ensimmäinen suullinen tentti anatomiassa. Syksylle oli myös mahdollista valita mm. kertauskemiaa, jos pääsykoeajoilta oli jo päässyt kemialliset laskut unohtumaan. Saimme myös perustietämystä tieteellisistä tutkimuksista ja niiden tekemisestä. Syksy huipentui monelle ensimmäiseen yliopiston lukukauden final exam-viikkoon. Silloin etenkin tiiviistä porukasta ja yhteen hiileen puhaltamisesta oli paljon hyötyä, tulemmehan olemaan toistemme kollegoja myöhemmin eläinlääkäreinä. Joululoma maistuikin todella herkulliselta ahkeran syksyn jälkeen. Syksyä tahdittivat bileet, joista mieleenpainuvimmat olivat varmasti fuksiaiset, ja kuuluisa fuksikaste. Järjestimme myös pikkujoulut, ja sekös vasta hauskaa olikin! Jo fuksivuonna pääsimme osallistumaan moniin tapahtumiin ja yritysvierailuihin, jotka omalta osaltaan lisäsivät motivaatiota niin kursseilla, kuin tentteihin lukiessa.


Tammikuu saatiin huilata ja kouluun palattiin helmikuussa. Kevätkausi lähiopetuksessa jäi lyhyeksi koronan vuoksi, joten moni meistä pakkasi jälleen tavaransa jo maaliskuussa ja suuntasi Suomeen karanteeniin. Kevään opinnot suoritimme täysin etäopetuksessa,
ensimmäistä kertaa Tarton eläinlääketieteellisen linjan historiassa. Emmepä olisi uskoneet eläinlääkikseen hakiessamme, että opiskelemme lääkäreiksi kotisohvalta käsin. Anatomian dissektioiden videot ja physiologian moodletentit pitivät kevään kuitenkin myös vauhdikkaana, mutta opettavaisena. Keväälle mahtui myös hieman genetiikkaa, mikrobiologiaa sekä valinnaisia kursseja. Viimeisten (moodle)tenttien jälkeen pääsimmekin kirmaamaan kesälaitumille.


Ensimmäinen vuosi Tarton eläinlääketieteellisessä oli kiireinen ja ajoittain stressaavakin. Saimme kuitenkin kaikesta huolimatta hyvät pohjat jatkaa eläinlääketieteen opinnoissa ja moni meistä oli jo ensimmäisenä kesänä alan töissä. Jäimme odottamaan toisen vuoden alkamista innoissamme – olimmehan vanhemmilta opiskelijoilta kuulleet, että käytännönläheisyys kasvaa koulun aikana...”


Taru ja Nea, VM2019

ENSIMMÄINEN VUOSIKURSSI

1. VUOSIKURSSI
TOINEN VUOSIKURSSI

"Kakkosvuosi kokonaisuudessaan on työntäyteinen, mutta hyvin opettavainen ja mielenkiintoinen. Käytännön harjoituksia sekä tilavierailuja on kakkosvuoden aikana enemmän kuin ykkösellä, sekä opinnot syventyvät kohti kliinisiä kursseja.

Syksyllä aika vierähti sukkelaan anatomian parissa, jossa käytiin läpi verenkierto, hermosto, aistinelimet sekä lintujen anatomia. Fysiologia kulki osittain käsi kädessä anatomian tahdissa, joten hermoston ja verenkiertoelimistön toiminnan opettelu yhdessä anatomisten rakenteiden kanssa oli jokseenkin helpottavaa. Fysiologiassa opiskeltiin näiden lisäksi myös mm. munuaisten, hengityselimistön ja ruoansulatuksen toimintaa. Immunologia oli yksi syksyn työllistävimmistä kursseista, jossa käytiin läpi leukosyytit, rokotteet, eri taudinaiheuttajia, sekä paaljon muuta. Kaikesta työstä huolimatta immun kurssi oli monen mieleen. Syksyllä opiskeltiin myös mm. virologiaa, mikrobiologiaa, agronomiaa, sekä ekonomiaa. Töitä riitti, mutta ai että sitä fiilistä, kun sai raksia omalta to-do listaltaan välitentit, esitelmät ja muut tehtävät pois!

Suurimpiin kevään kursseihin kuuluu patofysiologia, joka on erittäin laaja ja mielenkiintoinen kurssi. Kun fysiologia on tässä vaiheessa hallussa, aletaan tarkastella kehoa silloin, kun joku mättää. Kurssi onkin ensimmäisiä isoja askeleita kohti eläinlääkärin käytännön duunia. Kurssilla käydään läpi mm. tulehdus, syöpä, EKG-käppyrät, eri elinten toimintahäiriöitä, sekä paljon muuta. Patologisen morfologian kurssilla kudos- ja kasvainnäytteitä päästään tarkastelemaan mikroskoopin avulla. Epidemiologiassa tutustumme tautien leviämisen tutkimiseen Excelin avulla, ja tuotantoeläinten ruokintakurssilla tulee eri rehut varsin tutuksi. Muita kevään kursseja ovat toksikologia, virologia sekä hygienia. Hygienian kurssin aikana vieraillaan useilla eri tiloilla, mm. kanalassa, navetassa sekä lampolassa. Kakkosvuoden jälkeisenä kesänä suoritetaan ensimmäinen työharjoittelu, joka tehdään maatilalla, yleensä navetalla." 

Essi ja Maisa, VM2018 

TOINEN VUOSIKURSSI

2. VUOSIKURSSI
KOLMAS
VUOSIKURSSI

"Kolmannen vuoden syksyllä päästään jo hieman tositoimiin, kun kliinisen tutkimuksen kurssit alkavat. Syksyllä ovat ensin vuorossa lehmät ja hevoset, keväällä taas pieneläimet. Vuoteen kuuluu siis vierailut navetalle sekä koulun hevosklinikalle ja keväällä tutkitaan vuosikurssilaisten omia lemmikkejä. Näille pääsee tekemään mm. silmä-, ortopedisiä sekä neurologisia tutkimuksia. Lehmien ja hevosten kanssa harjoitellaan verinäytteen ottoa, sydän- ja hengitysäänteen kuuntelua, imusolmukkeiden palpointia, ontuma-tutkimuksia ja paljon muuta. Iso osa keväästä vietetään navetalla myös keinosiemennyskurssin merkeissä. Kurssi alkaa syksyllä teoriaosuudella ja kevät vietetään navetalla harjoittelemassa rektalisointia, tiineystarkastuksen tekemistä sekä itse keinosiemennystä. Kolmannen vuoden jälkeen onkin tarkoitus tehdä joko hoitajaharjoittelu klinikalla tai vaihtoehtoisesti keinosiemennysharjoittelu.


Teoriapuolella pääsemme myös endokrinologian (lähinnä koiriin ja kissoihin painottuen) sekä farmakologian kimppuun. Farmakologia onkin tärkeä kurssi, jotta ymmärrämme miten eri lääkeaineet vaikuttavat kehon eri osiin. Kurssi on syksyllä enemmän perusteisiin painottuvaa ja keväällä taas hieman käytännönläheisempää.


Patologinen morfologia jatkuu edelleen kolmantena vuonna, kun pääsemme tutkimaan mikroskoopin alla muutoksia eri kudoksissa. Kurssille jatkumona toimii keväällä alkava nekropsia, jossa palautetaan mieleen anatomian tietämystä sekä tutkitaan silmämääräisesti muutoksia eri elimissä. Ison osan vuodesta vie myös eri eläinten taudit, kun Infectious diseases I ja II sekä Poultry diseases – kurssit alkavat. Myös elintarvikehygieniaan tehdään jo pieni kurkistus Basics of veterinary public health and food hygiene -kurssilla. Kevään aikana aloitetaan myös kirurgian opinnot teoriaosuudella ja 5 pisteen parasitologian kurssi tarjoaa laajan kuvan eri loisista eri eläimillä. Yksi pieni, mutta tärkeä kurssi syksyn aikana on etiikka. Tällä kurssilla pääsee pohtimaan erilaisia eettisiä ongelmia, joita voi tulla vastaan ammatissamme niin kollegoiden, potilaiden kuin eri hoitomuotojenkin parissa."

Erja, VM2018

KOLMAS VUOSIKURSSI

3. VUOSIKURSSI
NELJÄS
VUOSIKURSSI

"Nelosella syvennytään kliiniseen eläinlääketieteeseen. Vuoden aikana opiskellut kurssit antavat teorian lisäksi valmiudet tulevia haasteita varten. Vuoteen kuuluvat mm. yöpäivystykset yliopiston klinikalla, kirurgian käytännön praksat ja practical skills labit uutena osana curriculumia.

 

Toiminnantäyteinen vuosi lähtee käyntiin mielenkiintoisella kurssikattauksella. Kolmosella käydyn farmakologian kurssin oppeja sovelletaan anestesiologian kurssilla. Suunnittelemme esimerkiksi useita anestesiaprotokollia sekä terveille, että sairaille potilaille. Lisäksi kurssilla harjoitellaan paikallispuudutteen tekemistä ja anestesiavalvontaa anestesiasimulaattorilla.

Kolmosella alkanut kirurgian kurssi saa jatkoa ja meidät perehdytetään kirurgisiin toimenpiteisiin vaihe vaiheelta. Kurssilla harjoitellaan kirurgisia ompeleita ensin patjoille ja sittemmin oikeisiin elimiin. Kirsikkana kakun päällä suoritetaan ihka ensimmäiset sterilisaatiot ja kastraatiot leikkaussalissa. Toimenpidettä ei tarvitse etukäteen jännittää, sillä leikkauksen vaiheet kerrataan huolellisesti läpi ennen leikkaussaliin astumista. Kullanarvoista ovat myös tsemppaavat kurssikaverit ja leikkausta avustava eläinlääkäri.

Navetalla vietetään syksyn aikana paljon aikaa. Gynekologian ja obstetriikan kurssilla opetellaan muun muassa ultraääniohjatun tiineystarkastuksen tekemistä ja märehtijöiden kliinisellä kurssilla keskitytään diagnostikkaan ja hoitosuunnitelmien tekemiseen.

Ultraamista harjoitellaan lisää pieneläimillä radiologian kurssilla. Ultraamisen ohella kurssilla keskitytään tulkitsemaan radiologisia löydöksiä röntgenkuvista. Sisätautien kurssilla paneudutaan sekä gastroenterologiaan että kardiologiaan. Pari vuotta kestänyt patologian kurssi saadaan myös päätökseen. 

Syksyllä kurssien ohella taustalla rullaavat yöpäivystykset, joita tehdään vuoden aikana yhteensä kuusi. Yöpäivystyksessä tutustutaan yliopiston klinikan toimintaan ja päästään näkemään millaista päivystystyö on. Uutena lisänä curriculumia ovat kliinisten taitojen työpajat (‘clinical skills lab’). Ne ovat jaoteltu pien- ja suureläin osioihin. Työpajoissa harjoitellaan muun muassa näytteiden ottoa, pistoksia, kanylointia ja intubointia.

 

Kevätlukukaudella kirurgian kurssi jatkuu ortopedian ja päivystysleikkausten saattelemana. Teorian ohella harjoitellaan gastropeksian suorittamista ja murtumien stabilointia kirurgisesti. Pieneläimiin keskittyvillä täsmäkursseilla paneudutaan dermalogiaan, oftalmologiaan, neurologiaan sekä sisätauteihin. Kevään sisätautikurssin sisältöön kuuluvat mm. onkologia ja urologia. Hevosista kiinnostuneet voivat hirnahtaa riemusta, sillä keväällä opiskelivat pääsevät pitkästä aikaa hiomaan hevostaitojaan. Kurssilla käydään hevosta laajana kokonaisuutena elinjärjestelmä kerrallaan.

Sikoihin keskittyvällä kurssilla teorian lisäksi vierailemme pitkän tauon jälkeen sikatilalla. Tilalla tutustutaan sikojen kasvatukseen, kliinisen tutkimuksen suorittamiseen ja diagnoosien tekemiseen. Gynekologian ja obstetriikan jatkokurssilla harjoitellaan käytännössä poikima-avun antamista ja kuinka esimerkiksi fetotomia suoritetaan. Viimeisenä erikoisuutena keväällä on kaloihin ja äyriäisiin keskittyvä kurssi. Kurssilla tarkastellaan näiden eläinlajien kasvatukseen liittyviä seikkoja, sekä niiden sairauksien hoitoa. 

 

Nelosvuosi on työntäyteinen mutta palkitseva etenkin mielenkiintoisten praksojen osalta. Valitettavasti praksoja järjestettiin aikaisemmista vuosista poiketen vähemmän vallitsevan koronatilanteen vuoksi. 

Kun kaikki kliiniset kurssit ovat paketissa, opiskelijat voivat halutessaan suorittaa neljännen ja viidennen vuoden välisenä kesänä yliopistoharjoittelun. Harjoittelulle on mahdollista hakea rahoitusta jos sen suorittaa ulkomailla vaihto-ohjelman kautta esimerkiksi Suomessa tai vaikkapa Perugian lämmössä."

Emilia ja Mona, VM2017

NELJÄS VUOSIKURSSI

4. VUOSIKURSSI
VIIDES
VUOSIKURSSI

"Viidennen vuosikurssin syyslukukaudella perehdytään pääasiassa elintarvikehygieniaan ja lainsäädäntöön. Opiskellaan maidon ja lihan tuotantoa ja niiden laatua, turvallisuutta ja valvontaa. Lisäksi perehdytään eläinklinikan pyörittämiseen ja oikeusläinlääketieteeseen, sekä eläimiin ja ruuantuotantoon liittyvään EU lainsäädäntöön. Vapaavalinnaisissa kursseissa valittavana on villieläimiä ja eksoottisia eläimiä. 

 

Koko kevät meneekin sitten harjoittelujen parissa. Yliopistoklinikkaharjoitteluissa perehdytään 7 viikkoa pieneläimiin, 4 viikkoa tuotantoeläimiin ja 3 viikkoa hevosiin. Lisäksi vietetään 2 viikkoa valvontaeläinlääkärin mukana ja 2 viikkoa teurastamolla. Yliopistoklinikkaharjoitteluita voi tehdä jo 4. ja 5. vuoden välisenä kesänä, mikäli kaikki 4. vuoden kliiniset opinnot on suoritettu ja monet lähtevätkin tekemään niitä vaihtoon ulkomaille. 

 

Lisäksi 5. vuoden aikana pitää tehdä 5 päivän yhtäjaksoinen harjoittelu kunnaneläinlääkärin mukana jos haluaa hakea eläinlääkärin oikeuksia Suomessa. 

 

Kun kaikki viiden vuoden opinnot on suoritettu, vuoden kruunaa väliaikaisten eläinlääkärinlupien hakeminen! Sitten alkaakin kauan odotettu ja pelätty kandikesä kun pääsee ensimmäistä kertaa kokeilemaan ihan oikeasti eläinlääkärin työtä Suomessa! “

 

Kaisa, VM2016

VIIDES VUOSIKURSSI

5. VUOSIKURSSI
KUUDES VUOSIKUSSI
PIENELÄIMET

"Sen kuuluisan ihanan kamalan kandikesän jälkeen syksyllä on helpotus päästä vielä hetkeksi koulunpenkille istumaan ja kuuntelemaan. Syksyllä on lyhyet syventävät teoriapainotteiset kurssit pieneläinten oftalmologiasta, dermatologiasta sekä hammassairauksista.

 

Loka- ja marraskuu kuluu harjoittelun parissa. Harjoittelut voi suorittaa haluamassaan kunnassa tai klinikalla, osan voi suorittaa myös työskennellen sijaisena. Harjoittelujen välissä joulukuussa on koulussa yksi ”haigusluguviikko”, eli jolloin käydään opettajien kanssa läpi harjoitteluissa tulleita mielenkiintoisia potilastapauksia. 


Vuodenvaihteen jälkeen vuosi jatkuu harjoitteluilla. Helmikuussa koulu jatkuu jälleen potilastapauksilla. Lisäksi lyhyet kurssit gastroenterologiasta, neurologiasta, eksoottisista eläimistä, kardiologiasta sekä ensiavusta kestävät huhtikuun alkuun. Vanhojen asioiden kertaaminen on ollut erittäin hyödyllistä, ja nyt osaa kysyä paljon paremmin tarkentavia kysymyksiä opettajalta, kun on ollut jo yhden kesän töissä eläinlääkärinä. 


Huhtikuussa alkaakin lukuloma, jolloin joko kirjoitetaan lopputyötä tai luetaan lopputenttiin. Tentit ja lopputyön esittäminen on toukokuun lopussa."


Annina, VM2012

KUUDES VUOSIKURSSI

6. VUOSIKURSSI
KUUDES
VUOSIKURSSI
SUURELÄIMET

"Harva varmaan haluaa palata koulunpenkille niin kiihkeästi kuin kuudentena vuonna kandikesän jälkeen. Valinta suur- ja pieneläinpuolen välillä voi olla haastava. Itse päädyin valitsemaan suureläimet, koska kesällä kokemus niistä jäi vähäiseksi, mutta haluaisin työskennellä niiden parissa enemmän ja myös tietää niistä enemmän. Lisäksi koulumme suureläinpuoli on erittäin hyvässä maineessa, vaikkakin pieneläimet ovat myös nostaneet huimasti suosiotaan uudistetun opintosuunnitelman myötä. Suureläinpuoli on siitä kiva, että koko syyslukukausi on koulua ja kevät harjoitteluja, eli ei tarvitse soutaa kahden maan väliä kuukauden välein. Syksyn opinnot on jaettu kolmeen eri kokonaisuuteen – hevoset, pienmärehtijät, siat ja naudat.

Hevosia opiskeltiin reilu kuukausi sisältäen ortopediaa, sisätauteja ja keissejä. Ortopediaa käytiin mukavan opettajan kanssa ja käytännönläheisesti niin, että ontumatutkimuksiin sai oikeasti aika hyvän ymmärryspohjan ja huipentui praksaan, jossa pääsi kokeilemaan muutamia juttuja käytännössä. Sisätauteja opettamaan oli kutsuttu vieraileva luennoitsija Helsingin yliopistosta, viikko oli todella kiinnostava. Kokonaisuudessaan heppaosio oli hyödyllinen ja melko käytännöllinen, tosin tulevaisuudessa ainakin ortopediaosuus on lyhyempi, koska hevosiin on uhrattu enemmän creditsejä nelosella.

Pienmärehtijöiden (lue lampaiden) osuus oli myös mielenkiintoinen. Melkein joka päivälle oli eri luennoitsija, eli asiaa tuli monipuolisesti, joskin asiat alkoivat hiukan toistua etenkin tartuntatautien osalta. Erityiskiitos menee luultavasti koko kouluhistorian parhaiten koostetuille luennoitsijalle, jonka lähestymistapa oli ongelmakeskeinen, eli mietittiin mitä diffejä ja syitä eri oireiden takana voi olla. Lammasosuus sisälsi myös yhdet historian parhaista praksoista, joissa vietettiin kymmenenkin tuntia ottamassa lampailta verta massatyönä. Kukaan ei säästynyt kuivana läpimärkiä lampaita kaatosateessa käsitellessä, mutta hauskaa oli!

Lehmille oli pyhitetty eniten aikaa syksyn opinnoista. Koulumme on kuuluisa hyvästä nautojen terveydenhuolto-opetuksesta, ja nytkin keskityttiin nimenomaan terveydenhuoltoon, eikä yksittäisten lehmien hoitoon. Kurssilla on opettamassa koulumme mukavimpia opettajia, mikä teki luennoistakin hauskaa kuultavaa. Luennot valmistivat meitä terveydenhuoltokäynteihin ympäri Eestiä, joissa kartoitettiin tilojen haasteita ja mietittiin niille ratkaisuja eri osa-alueilta (utareterveys, nuorkarja, sorkkaterveys, lisääntyminen ja aineenvaihduntasairaudet). Lopuksi raportit esiteltiin toisille ryhmille, siihen oli varattu kaksi kokonaista päivää. Sikatalouden osio käydään läpi nopeasti tietoiskuna ja lähinnä teoreettisesti.

Jokaisen osuuden päätteeksi oli koe, kaikki olivat tyypiltään erilaisia. Viimeinen viikko oli varattu potilastapausten läpikäymiseen, eli jokaisen oppilaan piti kirjoittaa sairauskertomus jostain viitos- tai kuutosvuoden potilastapauksesta ja esittää se toisille opiskelijoille. Suureläinpuolen syksyyn kuuluivat myös yöpäivystykset hevospuolella.

Syksyllä koulua oli siis syyskuun alusta joulukuun puoleen väliin. Kevät on pyhitetty harjoitteluille, joita pitää tehdä yhteensä kolme kuukautta. Harjoittelupaikaksi käy oikeastaan ihan mikä vain, myös pieneläinklinikka, ja töitä saa hyväksiluettua harjoitteluksi, jos paikalla on myös toinen lääkäri. Harjoittelusta kirjoitetaan viikoittain päiväkirjaa, joka lähetetään aina kuukauden lopuksi ohjaajalle itseanalyysin kera.

Syksy suureläimissä oli oikein mukava, voin vain suositella!"

 

​Aino, VM2012

KUUDES VUOSIKURSSI

bottom of page