top of page
ENSIMMÄINEN VUOSIKURSSI

Hakuprosessi omalta osaltani meni lähinnä kokeilumielessä tulevan armeijavuoden takia, mutta siitäkin huolimatta opiskelupaikka eläinlääkikseen Tartossa aukesi heti ensimmäisellä kerralla. Opiskelun aloituksen lykkääminen onnistui jouhevasti koulun kanssa ja vuoden päästä pääsinkin aloittamaan koulutaipaleeni. Uusi maa ja kaupunki toivat oman lisämausteensa jo valmiiksi vaativiin opintoihin, mutta onneksi ekan vuoden syksy lähti kohtuu maltillisesti käyntiin. Anatomiassa luiden ja lihasten oppiminen ja kaikkiin välitesteihin valmistautuminen rytmitti viikkoja koko pitkän syksyn, mutta kyllä mukaan mahtui myös vaativaa biokemiaa ja pitkiä tunteja labrassa. Histologiassa pääsimme tutkimaan mikroskoopeilla erilaisia näytteitä ja piirtämään niistä värikkäitä kuvia osa vanhanaikaisesti paperille ja osa tabletille. Viihtyisän kodin ja itselle tärkeän urheiluharrastuksen löytyminen olivat avainasemassa jaksamisen kannalta päivien muuttuessa yhä pimeämmiksi.

 

Ensimmäinen tenttijakso tuntui jännittävältä, mutta oli niin palkitsevaa päästä viettämään joulua ja pitkää talvilomaa Suomeen ja hetkeksi unohtamaan kaikki opiskelut. Helmikuun alussa Tartoon palaaminen tuntui kivalta ja olo oli levännyt. Oli myös kiva aloittaa kevätlukukausi ns. puhtaalta pöydältä ja syksyn jälkeen tiesi jo vähän paremmin, mitä tuleman pitää ja kuinka siihen olisi parasta asennoitua. Keväällä kurssien osalta muun muassa anatomia jatkui ruuansulatuksen, hengityselimistön ja sukupuolielinten parissa ja sen rinnalla uutena aineena tullut fysiologia kulki aikalailla käsikädessä. Myös biokemia ja histologia labroineen jatkuivat keväällä.

 

Työn määrä ei omasta mielestäni syksystä ainakaan helpottanut, mutta aikataulussa oli mahdollista pysyä, jos vain aloitti asiat ajoissa eikä päästänyt liikaa tehtäviä kertymään loppukevääksi. Kesäloman pääsin aloittamaan touko- ja kesäkuun vaihteessa, mikä tuntui todella hyvältä; kaikki ykkösvuoden kurssit taputeltu ja syksyllä toisen vuoden kimppuun taas puhtaalta pöydältä.

 

-Noora,2024

ENSIMMÄINEN VUOSIKURSSI

1. VUOSIKURSSI
TOINEN VUOSIKURSSI

Toinen opiskeluvuosi on ollut työntäyteinen mutta erittäin opettavainen ja mielenkiintoinen. Verrattuna ensimmäiseen vuoteen, käytännön harjoituksia ja vierailuja on ollut jo enemmän, ja opinnot ovat syventyneet kohti yhä kliinisempiä aiheita. 

Syksy kului tiiviisti fysiologian ja anatomian parissa. Anatomian osalta opintoihin sisältyi esimerkiksi hermoston sekä verenkiertoelinten yksityiskohtaista tarkastelua. Fysiologiassa puolestaan opiskeltiin näiden järjestelmien toimintaa, mikä auttoi ymmärtämään, miten elimistö toimii kokonaisuutena. Lisäksi käsittelimme ruoansulatusta, hengityselimistöä sekä munuaisten toimintaa, mikä teki opinnoista kokonaisvaltaisia ja käytännönläheisiä. 

Immunologia oli yksi syksyn vaativimmista kursseista, mutta samalla se oli erittäin palkitseva. Ryhmätöiden parissa kului monia iltoja ja pääsimmekin tekemään kaikki kaikkien kanssa töitä sekä tekemään myös yksilö esitelmiä. Syksyllä pääsimme myös analysoimaan epidemiologiassa tautien leviämistä Excelin avulla ja oppimaan epidemiologiasta tieteenalana. Syksy oli hyvin vaativa, mutta myös palkitseva tenttien ja ryhmätöiden takia! 

Kevätlukukauden suurimpia kursseja oli patofysiologia, jossa keskityimme kehon poikkeaviin tiloihin ja sairauksiin. Tämä kurssi oli ensimmäinen iso askel kohti kliinistä työtä, ja sen aikana opimme muun muassa tulehdusreaktioista sekä syövän kehityksestä. Myös patologinen morfologia oli keskeinen kurssi, jonka aikana pääsimme mikroskoopin äärelle tutkimaan kudosnäytteitä ja kasvaimia. Tuotantoeläinten ruokinnassa perehdyimme eri rehuihin ja ruokintamenetelmiin sekä miten voimme estää tauteja ruokinnan avulla. Tämä kurssi vei ison osan ajastamme keväällä, kun pääsimme tekemään ruokinta taulukoita sekä oppimaan aiheesta luennoilla. 

Kevään opintoihin kuului myös toksikologia, hygienia ja virologia. Hygienian kurssi tarjosi arvokasta kokemusta vierailujen muodossa, kun pääsimme käymään esimerkiksi kanalassa ja navetassa. Toinen opiskeluvuosi toi mukanaan paljon uutta tietoa ja käytännön harjoittelua, mikä valmisti meitä tulevaan työharjoitteluun maatilalla, joka suoritetaan kesällä navetassa tai muussa tuotantoeläinten parissa toimivassa ympäristössä. 

Vaikka toisen vuoden opinnot olivat vaativia, tuntui opiskelu sujuvammalta kuin ensimmäisenä vuonna. Yliopisto ja paikat olivat jo tuttuja, ja rutiinien löytäminen helpotti huomattavasti arkea. Vaikka koulutyö vei paljon aikaa, jäi silti tilaa myös vapaa-ajalle ja opiskelijaelämälle – toinen vuosi toi mukanaan niin oppimista kuin uusia ystävyyssuhteita ja unohtumattomia kokemuksia! 

 

-Vilma, 2024

TOINEN VUOSIKURSSI

2. VUOSIKURSSI
KOLMAS
VUOSIKURSSI

Kolmas vuosi alkaa ponnekkaasti anestesiologian intensiivikurssilla, jossa kalenteri täyttyy aiheeseen liittyen pitkillä päivillä. Terveys- ja elintarvikehygienian kurssia käymme vastapainoksi vain Moodlessa ja myöskin ammattietiikan kurssi on nopsaan suoritettu jokaviikkoisen seminaarin aiheeseen liittyvän kirjallisuuskatsauksen kera.

 

Kolmanteen vuoteen mennessä kaikki pre-kliiniset opinnot pitäisi olla tehtynä ja alkaa osittain jo käytännönläheisempi kliininen osuus. Vuoteen mahtuu silti vielä paljon teoriaa ja nenä kiinni kirjassa -tyylistä tentteihin opiskelua, mutta vihdoin pääsee elävien eläinten kanssa ns. käsiään likaamaan. Kakkosen loputtomien ryhmätöiden ja esityksien jälkeen mieltä virkistävät nyt navettakäynnit ja mm. rektalisointiin saa hyvän pohjan keinosiemennyskurssilla. 

 

Syyskaudella lehmien ja vasikoiden kliinisellä tutkimisella aloittelemme ihan oikeita eläinlääkärin toimenpiteitä ja jatkamme samalla aiheella kevätkaudella opiskelijoiden omien kissojen ja koirien kanssa. Oma osionsa on myös hevosille ja harjoittelemme koulun omilla rauhallisilla polleilla, joilta onnekkaimmat pääsevät ottamaan verinäytteen ja avustamaan esimerkiksi keuhkohuuhtelunäytteen ottamisessa. Itse saan tästä lempiaineestani valinnaiselta hevosklinikan yövuorokurssilta irti vielä enemmän.

 

Syksyllä eniten opiskelutunteja vaatii mitä luultavammin:

endokrinologia (elimistön hormonitoiminta), farmakologia (lääketiede) ja paljon tarkkaa faktaa sisältävä tarttuvat taudit -kurssi

joista kaksi viimeistä jatkuvat vielä kevätpuolella omina kursseinaan.

 

Keväällä opiskellaan lisäksi mm. siipikarjan sairauksia ja perinpohjaisesti parasitologiaa.

Vapaaehtoisista kursseista valitsen terraarioeläinten hoidon ja kurssi päättyy kevään kohokohtaan Pärnun MiniZoossa, jossa pääsemme näkemään ja koskemaankin eksoottisia eläimiä ihan livenä!

 

Ja niin, tokihan koko vuosi eletään patologian parissa, joka maustetaan keväällä nekropsian labroilla ruumiinavauksia tehden.

 

Kevään lempparini oli ehkäpä nyt uudehko lisä opetussuunnitelmassa eli pääsimme kokeilemaan hyödyllisiä käsitöitä kliinisten taitojen työpajoissa. Kanylointia, näytteiden ottoa, lääkkeiden pistämistä, intubointia jne pääsi harjoittelemaan niin paljon kuin halusi ja kurssi päättyi kesän kynnyksellä jännittävään tenttiin, jossa kello raksutti taustalla ja eteenpäin pääsi yksi rasti kerrallaan. 

 

Kaiken kaikkiaan ihan superkiva vuosi, joka antaa samalla lupauksen tulevasta edelleen käytännönläheisemmästä nelosvuodesta.

Suurin osa opiskelijoista oli kyllä onnensa kukkuloilla saadessaan ensimmäistä kertaa oikean verinäytteen lehmän hännästä. Olo on hetkisen jopa erittäin pätevä ja tarkoittaahan tämä myös sitä, että puolet eläinlääkiksestä on siis suoritettu

 

-Mari, 2024

KOLMAS VUOSIKURSSI

3. VUOSIKURSSI
NELJÄS
VUOSIKURSSI

Neljäntenä vuotena päästään tositoimiin. Käytännönopit ja syvempi praktiikan harjoittaminen on pääaiheena nelosvuotena sisältäen muun muassa yövuorot, kliinisen diagnostiikan kurssit ja kirurgian praktiikkatunnit.

 

Syksyllä luvassa on tehohoidon ja päivystyksen kurssi, radiologiaa, tuotantoeläinten kliinisen diagnostiikan kurssi, sisätautien, gynekologian ja obstetriikan ensimmäinen kurssi sekä kirurgian toinen kurssi, jossa päästään tutustumaan syvemmin eri leikkauksiin ja jopa harjoittelemaan kirurgin kanssa leikkaamista.

 

Keväällä käydään läpi täsmäkursseja kuten oftalmologiaa, dermatologiaa ja neurologiaa. Myös hevosten ja sikojen kliinisen diagnostiikan kurssit ovat keväällä sekä gynekologia ja obstetriikka ja sisätaudit jatkuu. Kirurgian kolmas ja viimeinen kurssi syventyy enemmän spesifimpään kirurgiaan ja päivystyksessä nähtäviin yleisiin kirurgiaa tarvittaviin tapauksiin.

 

Yövuoroja on neljä yhteensä, jotka voi suorittaa milloin vain vuoden aikana, ja ne suoritetaan yliopiston pieneläinsairaalassa yhdessä sairaalan henkilökunnan kanssa. Tehohoidon ja päivystyksen kurssi on yövuorojen tukena ja siellä käydään läpi päivystyksessä yleisimpiä tapauksia ja tehohoidon A ja O:t.

 

Myös parivuotiset patologian anatomian ja raadonavaukset päättyvät. Kliinisen diagnostiikan kursseilla käydään läpi eri tauteja, sairauksia ja niiden diagnosointia sekä hoitoa, eläinten turvallista käsittelyä ja diagnostista kuvantamista. Gynekologian ja obstetriikan kursseilla opitaan synnytysavustaminen, tiineystarkastukset ja muuta aiheeseen liittyvää kaikkien lajien kohdalla.

 

Nelosvuosi on tulevaisuuden ammattiamme varten todella tärkeä. Tämä vuosi saattaa olla rankka mutta myös erittäin mielenkiintoinen eli sitä kannattaa odottaa!

 

-Nicola, 2024

NELJÄS VUOSIKURSSI

4. VUOSIKURSSI
VIIDES
VUOSIKURSSI

Viidennen vuoden syksy alkoi etäopinnoilla suurimmalle osalle opiskelijoita, mutta osa saapui Tarttoon jo lukukauden alussa suorittamaan valinnaista villieläinkurssia. Alkusyksyn luennoilla käsiteltiin mielenkiintoisia aiheita, kuten rikostutkintaan liittyvää eläinlääketiedettä. Marraskuuhun mennessä elintarvikehygieniapainotteiset kurssit lähtivät käyntiin, jolloin päästiin valmistamaan makkaraa, jäätelöä ja muuta hyvää. Kerrattiin osittain tuttuja aiheita ja tutustuttiin teurastamoiden toimintaan kevään harjoittelujaksoa varten. Lukukaudella siis riitti hommia, mutta tahti oli leppoisa.

 

Vuodenvaihteessa harjoittelut alkoivat hiljalleen pyöriä. Teurastamossa vietettiin Virossa viikko tai vaihtoehtoisesti Suomessa (tai muualla) kaksi viikkoa. Lisäksi valvontaeläinlääkärin työtä piti seurata kaksi viikkoa, ja Suomeen luvat saadakseen kunnaneläinlääkärin vastaanotolla oltiin viikon verran. Myös yliopistoharjoittelut kuuluivat kevään opintosuunnitelmaan, vaikka moni suorittikin niitä jo nelosvuoden jälkeisenä kesänä muun muassa Virossa, Suomessa, Ruotsissa, Italiassa ja Kroatiassa. Koin kaikki kevään harjoittelut hyödyllisiksi, vaikka on toki harjoittelupaikoista ja itsestä kiinni, kuinka paljon pääsee tekemään. Harjoittelujen ohella työstettiin myös kirjallisuuskatsauksen suunnitelmaa lopputyötä varten.

 

Väliaikaiset luvat eläinlääkärinä toimimiseen oli mahdollista hakea Ruokavirastolta heti, kun tarvittavat kurssit ja kunnaneläinlääkäriharjoittelu oli hoidettu. Tämän lisäksi oli muutakin huomioitavaa, mutta onneksi ylemmän vuosikurssin opiskelijat ohjeistivat kaikesta perinpohjaisesti syyslukukaudella! Harjoittelujen täyteisen kevään aikana kurssitoverit alkoivat yksitellen saamaan lupia, ja uudet eläinlääkärinalut pääsivät testaamaan taitojaan työelämässä.

​

-Ilona, 2024

VIIDES VUOSIKURSSI

5. VUOSIKURSSI
KUUDES VUOSIKUSSI
PIENELÄIMET

Valitsin viimeiselle vuodelle pieneläinlinjan, sillä tiesin lähteväni työskentelemään pieneläinten parissa ja koin tarvitsevani vielä lisää opetusta. Syksyn aikana keskityimme monipuolisesti eri osa-alueisiin, kuten sisätauteihin, neurologiaan, dermatologiaan, gynekologiaan ja ortopediaan. Pääasiassa kävimme läpi potilastapauksia sekä kertasimme teoriaa. Pidin erityisesti siitä, että meillä oli paljon vierailevia luennoitsijoita, jotka tekevät praktiikkaa ja ovat kokeneita ammattilaisia. Aikaa oli rajoitetusti, mutta lyhyt kertaus ja viimeiset vinkit työelämään olivat hyödyllisiä. Lisäksi meillä oli tunteja psykologin kanssa, joissa käsiteltiin jaksamista työelämässä sekä keinoja huijarisyndrooman voittamiseen. Syksyn aikana meillä oli muutamia käytännön tunteja, ja erityisesti pidin hampaiden kirurgisista poistoista. Tenttejä ei enää ollut, ja kaikkien "rakastamia" ryhmätöitä tarvitsi tehdä vain muutamia.

Keväällä meidän tuli suorittaa 10 viikon mittainen klinikkaharjoittelu. Pääasiassa harjoittelut suoritettiin yliopistoissa, pieneläinklinikoilla tai vapaaehtoistöissä ulkomailla. Harjoitteluun oli mahdollista saada myös Erasmus-apurahaa.

Pieneläinlinja sopii kaikille, jotka haluavat syventää ja kerrata jo opittua, suuntasi sitten pieneläinpraktiikkaan tai ei. Syksyllä oli ihanaa viettää vielä viimeisiä hetkiä Tartossa ystävien ja kollegojen kanssa. Henkilökohtaisesti kuudes vuosi oli kouluvuosista paras ja opettavaisin.

​

- Julia Ripatti, Suolet alumni-2024

KUUDES VUOSIKURSSI

6. VUOSIKURSSI
KUUDES
VUOSIKURSSI
Tuotantoeläimet

Valitsin viimeiselle syksylle tuotantoeläimet oman mielenkiinnon sekä koulumme hyvän tuotantoeläinopetuksen perusteella. Tuotantoeläinmoduuli keskittyy pääasiassa terveydenhuoltoon ja ennaltaehkäisevään eläinlääkintään, yksittäisten eläinten hoitoa oli syksyllä vähän. Syksyn opinnot on jaettu kolmeen kokonaisuuteen - siat, pienmärehtijät ja naudat.

Possujen parissa kului vajaa kuukausi. Keskityimme tärkeimpiin sikojen tauteihin, tyypillisiin terveydellisiin ja tuotannollisiin ongelmiin sekä yksi viikko oli pyhitetty lisääntymiselle vierailevan professorin kanssa. Sikalassa kävimme useamman kerran, eli myös hands on- kokemusta pääsimme kartoittamaan.

Pienmärehtijöiden parissa vietettiin pari viikkoa. Myös tälle osuudelle saimme vierailevan professorin, jonka kanssa perehdyttiin lampaisiin terveydenhuollon näkökulmasta. Praksoja oli jälleen useita, ja niihin kuului muun muassa lampaiden ultraäänitutkimusta ja laboratoriotyötä parasitologiassa. Erityisesti mieleen jäi verinäytteiden keräys etelä-Virolaisella lammastilalla sateisena syyspäivänä. Sateen pieksemänä, mutta iloisella mielellä, opimme niin verinäytteiden ottamista kuin myös sen, miten ei kannata pukeutua vesisateeseen lampailta verinäytteitä keräämään. Vaikka sää ei suosinutkaan, tämä reissu jäi opiskeluaikani mieleenpainuvimpiin hetkiin.

Lehmille oli varattu eniten aikaa syksyn opinnoista. Koulumme on kuuluisa hyvästä nautojen terveydenhuolto-opetuksesta ja kurssin opettajat omaavat myös hyvän maineen opiskelijoiden keskuudessa, mikä teki luennoista sekä praksoista mielenkiintoisia. Luennot valmistivat meitä terveydenhuoltokäynteihin eri puolilla Viroa, joissa kartoitettiin tilojen haasteita ja mietittiin niille ratkaisuja eri osa-alueilta (utareterveys, nuorkarja, sorkkaterveys, lisääntyminen ja aineenvaihduntasairaudet). Muutamaan osa-alueeseen saimme myös oppeja Suomen nauta-asiantuntijoilta. Lisäksi meillä oli muutama praksa koulun tuotantoeläinlääkäreiden kanssa, missä pääsimme mukaan praktikkoeläinlääkärin töihin.

Koulua oli siis syyskuusta marraskuun loppuun. Keväällä oli vuorossa vajaa kolmen kuukauden harjoittelu, jonka sai suorittaa valitsemassaan paikassa. Meidän ryhmäläiset valitsivat harjoittelupaikkansa kunnista eri puolilta Suomea.

Syksy tuotantoeläinten parissa oli kyllä ihan paras!

 

-Ripsa Eerola, Suolet alumni-2024

KUUDES VUOSIKURSSI

Cowboy and Wild Horses
KUUDES
VUOSIKURSSI
Hevoslinja

Pääsimme syventämään tietämystämme hevosten eläinlääketieteestä hevoslinjalla hyvin kattavasti. Luentoja oli pitkin syksyä seuraavista aiheista; suun terveys ja hammashoito, ortopedia, kengitys, anestesia, kirurgia, sisätaudit, lisääntyminen, oftalmologia, neurologia ja dermatologia. Luennoitsijoita oli niin omasta yliopistosta kuin ulkomailtakin, kuten Suomesta, Tanskasta ja Hollannista. 

Luentojen lisäksi olimme arkisin lähes päivittäin aktiivisesti mukana yliopiston hevossairaalan potilastyössä. Luentoja ei ollut joka päivä, joten kerkesimme olemaan klinikalla paljon. Aamuisin kiersimme eläinlääkäreiden kanssa kaikki sairaalapotilaat läpi ja keskustelimme niiden jatkosuunnitelmasta ja hoidosta. Tämän jälkeen jakauduimme eläinlääkäreiden mukaan joko hoitamaan sairaalapotilaita tai auttamaan ajanvarauspotilaiden kanssa. Leikkauksissa jakauduimme yleensä niin, että yksi on mukana anestesian tiimissä ja kaksi on steriilinä auttamassa kirurgia. Meidän kuudentena vuonna hevoslinjan valitsi 3 opiskelijaa, joten käytännössä tämä toimi hyvin. Pääsimme mukaan myös tallikäynneille, joka antoi hyvää vastapainoa klinikkaolosuhteissa työskentelylle. Halutessaan klinikalle sai tulla auttamaan myös päivystysaikaan, joka antoi mahdollisuuden kartuttaa kokemustaan akuuteista potilastapauksista.

Syksyn aikana oli joitain yksittäisiä välitenttejä ja yksi isompi lopputentti kaikista luentoaiheista ennen joulua. Tentin lisäksi syksyn kurssin läpäisemiseksi jokainen meistä valmisteli ja piti noin tunnin kestävän esitelmän kiinnostuneille muille opiskelijoille haluamastaan aiheesta. Esimerkiksi meidän ryhmämme aiheet käsittelivät hevosten suolistotulehdusta, hevosten selkä ja si-nivelen alueen kipua ja hevosten ortopedistä kengitystä.

Keväällä ei ollut enää luentoja vaan suoritimme 10 viikon harjoittelujakson valitsemallamme hevosklinikalla. Jakson sai suorittaa yhdellä tai halutessaan useammalla klinikalla Virossa, Suomessa tai muualla maailmassa. Muutoin keväällä oli aikaa kirjoittaa lopputyötä.

Suosittelen hevoslinjaa erittäin lämpimästi hevoseläinlääkäriksi tähtääville ja miksei myös kuntapraktiikkaan suuntaaville. Syksyn luennot syventävät koulussa aiemmin opittua ja mahdollisuus osallistua aktiivisesti hevossairaalan potilastyöhön tuo rutiinia käytännön työskentelyyn.

​

-Petra Hytönen, Suolet alumni- 2024

KUUDES VUOSIKURSSI

bottom of page