
Tartto
....on Etelä-Virossa sijaitseva kaunis ja vehreä opiskelijakaupunki. Vajaasta 100 000 asukkaasta lähes kolmannes on opiskelijoita, joten opiskelijakulttuuri näkyy vahvasti katukuvassa. Kauniit historialliset rakennukset ja monet nähtävyydet tarjoavat näkemistä myös turisteille, ikonisin nähtävyys lienee raatihuoneentorilla sijaitseva "Suudlevad Tudengid"-suihkulähde (joka tulee jo fuksiaisissa erityisen tutuksi....).
Tartto on yksi Pohjois-Euroopan vanhimmista yliopistokaupungeista ja Tarton yliopisto onkin perustettu jo vuonna 1632. Tarton historia on ollut pitkä ja vaiheikas, mutta vankka akateemisuus ja ylpeys huokuu tarttolaisessa ilmapiirissä. Eläinlääketieteellinen tiedekunta aukaisi ovensa vuonna 1848 ja toimii tänä päivänä Viron maatalousyliopistossa, Eesti Maaülikoolissa.
Kaupunki on opiskelijan unelma, sillä kaikki tärkeä löytyy sopivan kävelymatkan päästä, hintataso on huokeampi kuin Suomessa ja kaupunki tarjoaa paljon kulttuuria ja elämyksiä. Tartossa on monikulttuurinen ja kansainvälinen väestö, mutta samalla tiivis suomalaisyhteisö, josta saa tukea Suomi-haikeuden iskiessä.
Tänne muuttaessa pieni fuksi voi olla aluksi hukassa, mutta uusien luokkakavereiden ja tuutoreiden avustuksella asiat saadaan hoitumaan (olipa kyse ensimmäisestä anatomian välitentistä tai talvirenkaiden vaihdosta). Ulkomailla asuminen yhdistää ihmisiä nopeasti, vaikka koti-Suomi ei kaukana olekkaan. Tarttoon on kuitenkin helppo asettua ja pian nopein reitti Illegaardiin tai Rimiin on hallinnassa ilman kartanlukijaa.
Eläinlääkäriopiskelijaksi Tarttoon?
Englanninkielistä eläinlääketieteen tutkintoa tarjoaa Eesti Maaülikool (Estonian University of Life Sciences). Tutkinto, Degree of Veterinary Medicine (DVM), kestää yhteensä 6 vuotta.
Tutkinnon lukuvuosimaksu on 9400 euroa lukuvuotena 2022/2023.
Hakumenettely uudistuu vuodesta 2024 alkaen. BioMedical Admissions Test (BMAT) kokeen poistuttua käytöstä. Päivitämme tietoa tästä heti kun mahdollista.
Hakuvuonna 2023 BMAT koe oli vielä käytössä.
Osallistuitko kokeeseen? Kerro meille kokemuksestasi vastaamalla palautekyselyyn täällä!
Mikä on BMAT?
BioMedical Admissions Test (BMAT) on suunnattu niille, jotka hakevat englanninkielisille lääketieteen linjoille. Koe arvioi seuraavia välttämättömiä yliopistotason opiskelun edellytyksiä: tieteellisen ja matemaattisen tietämyksen soveltaminen, ongelmanratkaisu, kriittinen ajattelu ja tieteellinen kommunikaatio.
Millainen koe BMAT on?
Koe kestää kaksi tuntia ja se on kolmiosainen. Kaksi ensimmäistä osuutta (Thinking Skills, Scientific Knowledge and Applications) ovat monivalintatehtäviä ja viimeinen osuus (Writing Task) on kirjoitustehtävä. Laskimen käyttö on kielletty kokeen aikana. Tarkemman kuvauksen testistä ja pisteytyksestä löydät täältä.
Miten kokeeseen voi ilmoittautua?
Koepäivät ja kokeeseen ilmoittautuminen löytyy tästä linkistä.
Kuinka kokeeseen valmistaudutaan?
Koetta varten on julkaistu lukuisia preppauskirjoja. Suolet ry ei valitettavasti osaa antaa kirjasuosituksia. Lisää vinkkejä ja ilmaisia opiskelumateriaaleja löytyy muun muassa täältä.
Suolet ry seuraa tilannetta ja päivittää nettisivuja sitä mukaan kuin uutta tietoa hakumenettelystä ilmoitetaan.
Katso myös usein kysytyt kysymykset!
Hakemukseen tulee liittää viralliset kopiot alkuperäisistä toisen asteen päättötodistuksesta, arvosanoista ja mahdollisesta ylioppilastodistuksesta. Kaikissa kopioissa tulee olla oppilaitoksen virallinen leima ja allekirjoitus. Näiden lisäksi todistuksista tulee olla englanninkielinen kopio, joko oppilaitoksen itse kääntämänä koulun virallisen leiman ja allekirjoituksella kanssa, tai virallisella kääntäjällä käännetyt kopiot. Viralliseksi käännöksiksi hyväksytään notaarin tai paikkakuntasi maistraatin allekirjoittamat käännösversiot.
Tarkkaa sisäänpääsypisterajaa ei valitettavasti ole ilmoitettu. Hakijat otetaan sisään kokonaispistemäärän perusteella.
Tarkempaa tietoa hakuun liittyvistä vaatimuksista voi lukea suoraan EMÜ:n sivuilta:
https://www.emu.ee/en/admissions/veterinary-medicine/admission-requirements/.