top of page

KolmaS

vuosikurssi

Vuosi lähtee käyntiin hyvin käytännönläheisillä kursseilla. Lukukauden alussa käydään viikoittain navetalla harjoittelemassa lehmien ja vasikoiden kliinistä tutkimusta. Tutustumme mm. lämmön mittaamiseen, sydämen ja hengityselinten kuunteluun sekä rektalisointiin. Myös hevosten kliininen tuktimus tulee tutuksi. Otamme verinäytteitä koulun hevosilta, harjoittelemme myös rektalisointia, vaikkakin vain Paula-nimisellä muovihevosella.

Kakkosella alkanut patologinen anatomia jatkuu samoissa merkeissä syksyllä, mutta joululoman jälkeen pääsemme soveltamaan oppimiamme asioita käytännössä, kun teemme eri lajien ruuminavauksia.

Muita mielenkiintoisia kursseja syyslukukaudella olivat mm. endokrinologia, jossa opimme lähinnä koirien ja kissojen yleisimmistä endokrinologisista sairauksista sekä niiden diagnostiikkaa ja hoitomenetelmiä, ja farmakologia, jossa aloitamme eri lääkeaineiden farmakokineettisten ja -dynaamisten ominaisuuksien opiskelun (kurssi jatkuu keväällä käytännönläheisemällä otteella). Eri eläinlajien tartuntataudit ovat lukujärjestyksessä mukana syys- ja kevätlukukaudella.

Rektalisointia tulee harrastettua viikoittain joulun jälkeen keinosiemennyskurssin aikana. Teemme tiineystarkastuksia ja harjoittelemme keinosiemennystä koulun navetalla. Kurssin sisällön ohella lehmien pyydystyskin on tullut tutuksi.

Keväällä pääsemme ensimmäistä kertaa ”hands-on” pieneläinten kanssa. Tutustumme kliinisen tutkimuksen tekoon sekä kliinisen tutkimuksen eri osa-alueisiin. Saman kurssin aikana tutustumme myös eksoottisten eläinten turvalliseen käsittelyyn.

Pääsemme myös tutustumaan parasiittien kiehtovaan, joskin välillä hieman ällöttävään, maailmaan. Tutkimme aluksi valmiita preparaatteja mikroskoopin avulla, mutta kurssin edetessä saamme myös itse etsiä matosia ja niiden munia omien lemmikkiemme näytteistä.

Kolmosvuosi huipentuu kesällä suoritettavaan hoitajaharjoitteluun, johon koko lukuvuosi on meitä valmistellut. Odotamme jo innolla, mitä nelosvuosi tuo tullessaan!

 

Jenny ja Juulia, VM3-2018

bottom of page