top of page

Usein kysytyt kysymykset

  • BMAT-testi poistuu käytöstä 2023, miten tulevaisuudessa haku toteutetaan?"
    Uusi pääsykoe on the International Student Admissions Test (ISAT). ISAT on yleinen soveltuvuuskoe, joka mittaa kriittistä ja kvantitatiivista päättelykykyä. ISAT:in tarkoitus ei niinkään ole testata tietämystäsi tiettyihin akateemisiin aiheisiin liittyen, vaan arvioida kykyäsi ymmärtää ja analysoida sinulle annettua materiaalia. Kysymykset perustuvat humanististen, yhteiskuntatieteiden, matematiikan ja luonnontieteiden materiaaleihin. Lue lisää kokeesta täältä.
  • Mikä on aikaisempien vuosien pisteraja?
    ISAT-testin alinta hyväksyttyä pistemäärää ei valitettavasti ole ilmoitettu. ISAT koe on ensimmäistä kertaa käytössä hakuvuonna 2024. Osoitteesta https://www.emu.ee/en/about-the-university/contact/ löydät yhteystietoja, joihin kannattaa laittaa viestiä tästä ja muistakin kysymyksistä.
  • Kuinka pitkä motivaatiokirjeen pitää olla?
    Maksimipituus motivaatiokirjeelle on 2500 merkkiä, joka on n. 1-2 sivua rivivälistä ja kirjainkoosta riippuen.
  • Olen käynyt ammattikoulun lukion sijaan. Voinko silti hakea eläinlääketieteen opintolinjalle Tarttoon?
    Estonian University of Life Sciences katsotaan yliopistokelpoiseksi, eli ammattikoulu on riittävä, eikä ylioppilastutkintoa vaadita. Tosin opinnot pohjautuvat lukion kursseihin, jolloin lukiota käymättömät joutuvat joissain kursseissa tekemään lisätyötä pysyäkseen mukana, mutta tämä on yksilöllistä.
  • En ole lukenut lukiossa kemiaa tai fysiikkaa. Voinko silti päästä opiskelijaksi?
    Pääsyvaatimuksissa ei ole lukion kemian ja fysiikan lukemista, mutta niiden hallinnasta on hyötyä opinnoissa. Moni opiskelijamme ei kuitenkaan ole näitä aineita lukenut ja pärjäävät silti opinnoissa oikein hyvin, tosin lisätyötä on tehtävä. Onneksi apua saa aina pyytäessä!
  • Olenko hakukelpoinen pelkällä lukion päättötodistuksella?
    Hakukelpoisuuden arvio Estonian ENIC-NARIC Center. Voit katsoa lisää tietoa osoitteesta http://adm.archimedes.ee/enic/en/akadeemiline-tunnustamine/noutavad-dokumendid/. Mikäli päätös on myönteinen, olet hakukelpoinen Viron yliopistoihin ja sen myötä myös Eesti Maaülikooliin.
  • Miten saan yhteyden muihin uusiin opiskelijoihin?
    Tuutorit tekevät kesän aikana Facebook-ryhmän uusille opiskelijoille. SUOLETpulina ja -Official – ryhmät ovat tarkoitettu ainejärjestön kaikille jäsenmaksun maksaneille jäsenille. Tutorit lähettävät myös kaikille hyväksytyille uusille opiskelijoille ”selviytymispaketin”, joka sisältää kaikenlaista tärkeää tietoa elämisestä ja tapahtumista Tartossa ja koulusta. Uudet opiskelijat muodostavat usein myös whatsapp-ryhmän, jossa voi keskustella opiskeluun liittyvissä asioissa sekä tutustua muihin paremmin.
  • Mikä on miespuolisten opiskelijoiden määrä?
    Miespuolisten opiskelijoiden osuus on n. 10%, eli jokaisella vuosikurssilla on muutama miespuolinenkin opiskelija. Tämä on kuitenkin vain suuntaa-antava luku, miesten osuus vaihtelee vuosittain.
  • Minkä ikäisiä opiskelijoita Tartossa on? Onko opintoihin ikärajaa?
    Ensimmäisen vuoden aloittavat opiskelijat ovat noin 20-40 vuotiaita. Monet ovat nuoria, toisen asteen koulutuksesta juuri valmistuneita. Ikärajaa opintojen aloittamiselle ei tietenkään ole!
  • Kuinka pitkiä lukukaudet yleensä ovat?
    Lukuvuosi alkaa virallisesti aina syyskuun ensimmäisenä päivänä, mutta riippuen viikonpäivästä ensimmäiset luennot saattavat alkaa jo aikaisemmin, mutta syyskuun ensimmäisellä viikolla kannattaa suunnata takaisin Tarttoon lomilta. Syyslukukausi kestää virallisesti 23.12 asti, mutta riippuen tenttien ajoituksista voi päästä lomille jo joulukuun puolessa välissä. Virallinen tenttijakso on tammikuussa, mutta suomalaiset yleensä sopivat tenttejä aikaisemmin. Kevätlukukausi kestää helmikuun ensimmäisestä toukokuun loppuun, kesäkuun ollessa virallinen tenttikuukausi, mutta tenttejä voi sopia toukokuulle.
  • Mikä on opintojen kesto päivittäin?
    Opintojen kesto vaihtelee vuosikurssista ja viikonpäivistä riippuen. Lukujärjestys voi vaihdella viikoittain. Joskus koulupäivät ovat vain yhden luennon mittaisia, välillä koululla saa viettää kymmenenkin tuntia, useimmiten kuitenkin 4-6h. Koulupäivien lisäksi opiskelua olisi hyvä jatkaa myös kotona.
  • Millaisia tentit ovat?
    Tentit ovat aina kurssista riippuen joko kirjallisia tai suullisia. Essee-kysymyksiä ei ole juurikaan. Jokaisen tentin voi suorittaa kahdesti, ennen kuin kurssi on käytävä uudelleen seuraavana vuonna. Jokaiselle kurssikokeelle määritetään kolme koepäivää, joista yksi on uusintapäivä, jolloin hylätyn kokeen voi uusia. Osassa kursseista on vielä välitenttejä, joita suoritetaan omaehtoisesti kun kokee olevansa valmis tai määrättyinä tenttipäivinä kurssista riippuen. Tentit eivät ole mahdottomia, mutta opiskella niihin täytyy.
  • Onko opiskelujen aloitusta mahdollista lykätä tarvittaessa?
    Opintojen aloitusta on mahdollista lykätä vuodella poissaolevana opiskelijana. Opiskelupaikka on kuitenkin ensin otettava vastaan, jotta ei tarvitse hakea uudelleen uutena opiskelijana. Lisätietoa löydät yliopiston nettisivuilta.
  • Voiko opintojen aikana erikoistua?
    Ei. Eläinlääkärin perustutkinnon (360 op) jälkeen laillistettu eläinlääkäri voi suorittaa ammatillisen jatkotutkinnon erikoiseläinlääkäriksi (240 op). Erikoistumisaloja on mm. tarttuvat eläintaudit ja hevossairaudet. Perusopintojen aikana tapahtuva painotus pien- tai suureläimiin ei siis ole erikoistumistutkinto.
  • Mistä löydän asunnon Tartosta?
    Sinulla on kaksi vaihtoehtoa, asua koulun asuntolassa (Torn dormitory) tai vuokrata oma yksityinen asunto. Yksityisiä asuntoja voi lähteä etsimään osoitteista: kv.ee ja city24.ee. Ensimmäinen näistä todettu kattavammaksi. Vanhempien opiskelijoiden vapautuvia asuntoja voi tiedustella ainejärjestömme Facebook-ryhmästä (SUOLETpulina) – kaikki hyväksytyksi tulleet opiskelijat lisätään ryhmään automaattisesti. Facebookista löytyy myös asuntovälitysryhmiä mistä voi löytää asuntoja, esimerkiksi Korterite üürimine Tartus (Otse Omanikult) ja Tartu kinnisvara - korterid, majad, müük ja üür. Suosittelemme lämpimästi, ettette tee hätiköityjä päätöksiä asunnon suhteen! Jos mahdollista, tulkaa jo ennen koulun alkua käymään Tartossa ja sopikaa asuntonäyttöjä. Syksyllä opiskelijoiden palatessa Tarttoon asunnoista on kova kysyntä ja hinnat korkeimmillaan. Vanhempien vuosien opiskelijoiden asuntoja alkaa vapautua vasta marras/joulukuussa, eli myös siksi odottaminen saattaa kannattaa. Hyvä vaihtoehto on asua koulun asuntolassa ja etsiä asuntoa rauhassa sieltä käsin.
  • Löytyykö Tartosta helposti eläinystävällisiä asuntoja?
    Vuokranantajien suhtautuminen lemmikkeihin on yksilöllistä. Useimmat vuokranantajat ovat suopeampia, kun ystävällisesti ilmoittaa korvaavansa suoraan kaiken mitä lemmikit tuhoavat asunnossa ja kuvailee lemmikeiden olevan ystävällisiä ja rauhallisia. Kielteisistä vastauksista ei pidä lannistua. Suurimmalla osalla opiskelijoistamme on omat lemmikit mukana yksityisessä vuokra-asunnossa, joten kyllä se onni jossain vaiheessa nappaa!
  • Millainen Torn-asuntola on?
    Torn, “torni”, on kaikille EMÜ:n opiskelijoille avoin asuntola päärakennuksen vieressä, noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Zoomedicumista (meidän koulurakennus). Tornissa suurin osa huoneista on joko 4 tai 8 henkisiä (sänkyjen määrä), eli kaksi tai neljä huonetta per huoneisto, joissa kaikissa on kaksi sänkyä per huone. Huoneissa on 2x80cm sänky, 2x pöytä, joiden yllä seinässä on avohyllyt, joissa useampi lokero sekä 2 kaappia. Nämä siis jaetaan mahdollisen huonetoverin kanssa. Keittiö, suihkutilat ja WC ovat kaikkien yhteisessä käytössä. Keittiöstä löytyy keittolevy, mutta uunia ei ole. Vaikka vanhat asukkaat jättävät usein keittiötarvikkeitaan asuntoon, on sinne otettava mukaan omat. Huoneiden ovissa on lukot. Kokonaisen huoneen voi myös vuokrata itselleen, ja tämä onkin ollut erittäin suosittua opiskelijoiden keskuudessa! Tässä tapauksessa maksetaan siis molemmista sängyistä, mutta omaa rauhaa ja tilaa saa tällä tavoin huomattavasti enemmän. Rauhallisuus ja muutenkin eläminen asuntolassa, riippuu pitkälti siitä, millaisia kämppäkaverit ovat. Huone-/kämppäkaveria voi myös toivoa, jos esim. tietää, että oma kaveri on päässyt Tarttoon opiskelemaan. Asuntolan välittömässä läheisyydessä on kuitenkin myös meidän rauhallinen kirjasto. Sijainniltaan asuntola on muutenkin kiva: lyhyt koulumatka, ruokakaupat kulman takana, hyvät ulkoilumaastot ja sekä paikalliset että Tallinnan bussit pysähtyvät vieressä. Netti, pyykkituvan käyttö, sähkö ja vesi ym. kuuluvat vuokraan. Lemmikit ovat valitettavasti kielletty asuntolassa. Kannattaa ottaa huomioon, että rakennus on vanha ja asuntojen/huoneiden kunto voi olla vaihteleva. Asuntola on ollut kuitenkin monelle sopivan edullinen ja toimiva vaihtoehto asumiselle. Jotkut asuvat siinä jopa koko opiskeluiden ajan, mutta etenkin moni aloittaa asuntolasta käsin oman asunnon etsinnän. Se on helppo väliaikaiseksi vaihtoehdoksi, jos ei ehdi hankkia omaa asuntoa ennen Tarttoon muuttamista. Alakerrassa on ympärivuorokautinen valvonta/respa. Sieltä voi aina käydä kysymässä neuvoja ja apua, mikäli kysymyksiä tai ongelmia ilmenee! Tässä vielä linkki asuntolan nettisivuille, sieltä löytyy lisätietoja säännöistä ja hinnoista.
  • Mitä opiskelu maksaa?
    Lukuvuodelle 2021/2022 lukukausimaksu on 9000 euroa. Tämän voi maksaa kahdessa osassa, puolet syksyllä ja toinen puolikas keväällä tai yhdessä osassa syksyllä. EMÜ:lla on oikeus korottaa lukuvuosimaksua vuosittain 10%, mutta korotusta ei ole tullut joka vuosi. Tästä voi lukea lisää jokaisen allekirjoittamasta sopimuksesta.
  • Miten opiskelijat yleensä kustantavat opiskelunsa? Riittääkö Suomesta saatavat tuet?
    Suurin osa opiskelijoista rahoittavat opiskelunsa opintolainalla, jota myönnetään ulkomailla opiskeleville 800€/opintokuukausi, joita meille kertyy vuodessa 10 (vuonna 2019). Tämä kannattaa aina tarkistaa Kelan sivuilta http://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille & http://www.kela.fi/asiointi-ulkomailla-asuville-opiskelijoille . Tämän lisäksi tarvitaan siis vielä jokin muu tulonlähde. Perus elämiskuluihin riittää Suomesta saatava opintotuki enimmässä määrin, mutta suurin osa viettää loma-ajat Suomessa töitä tehden. Osa hakee vielä omalta pankiltaan käyttölainaa. Huomioittehan että ulkomailla opiskelevien tulee asioida ainoastaan jälkimmäisestä linkistä tai Helsingin Kelan toimistosta.
  • Sisältyvätkö oppikirjat lukukausimaksuun vai täytyykö ne hankkia erikseen?
    Kaikki oppikirjat on kustannettava itse. Kirjojen lainaaminen on kuitenkin mahdollista sekä koulun että Suolet ry:n omasta kirjastosta. Koulun kirjastosta löytyy oma englanninkielinen eläinlääketieteen osasto ja Suolten kirjastosta voi lainata myös suomenkielistä alan kirjallisuutta. Opettajien tarjoamat kurssimateriaalit ovat yleensä riittäviä kurssin suorittamista varten ja netistä löytyy oppimista tukevia materiaaleja ilmaiseksi (esimerkiksi https://www.msdvetmanual.com/ tai vin.com).
  • Mitä on otettava huomioon lemmikin kanssa matkustaessa Tarttoon?
    Viroon matkustaessa lemmikeillä tulee olla tunnistemerkintä, mikrosiru/tatuointi, sekä lemmikkieläinpassi. Koirilla tulee olla voimassa olevat rokotukset, etenkin rabies ja kissoilta vaaditaan ainoastaan voimassa oleva rabies-rokote. Tarkemmat tiedot löydät Eviran sivuilta: https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/koirat-kissat-ja-fretit/oman-lemmikin-ei-kaupallinen-siirto/ .
  • Kattaako lemmikkini vakuutus ulkomailla?
    Useimmat vakuutusyhtiöt myös kattavat ulkomailla suoritetut hoidot ja tapahtuneet tapaturmat, mutta osa vakuutusyhtiöistä vaatii jo olemassa olevaan vakuutukseen lisävakuutuksen ostoa. Lemmikkien vakuutusasiat kannattaa aina tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.
  • Mitä lemmikkini tarvitsee matkustaessa Suomeen Virosta?
    Suomeen matkustaessa on lemmikillä oltava voimassaolevat rokotukset, tunnistemerkintä ja lemmikkipassi. Näiden lisäksi koirille on otettava vähintään 24h ennen maahantuloa Ekinokokkoosilääkitys, josta tulee merkintä passiin. Tulli valvoo näitä kriteereitä pistotarkistuksin. Lisäinfoa löytää osoitteesta: https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/eu-jasenmaat-norja-ja-sveitsi/koirat-kissat-ja-fretit/koirat-kissat-ja-fretit-eu-maat/ Kissojen kanssa matkustaessa ei Ekinokokkoosi-lääkitystä tarvita, mutta kissalla tulee olla voimassaoleva rabies-rokote.
  • Voinko tuoda hevosen mukanani?
    Moni opiskelija tuo omat hevosensa mukanaan Suomesta. Tarton lähettyvillä on monia hevostalleja, joista saa vuokrattua tallipaikan. Tallivuokrat ovat Suomeen verrattuna alhaisemmat, mutta heinän laatu on usein huonompaa ja todella moni tuo Suomesta väkirehun. Virosta ei saata löytyä samaa merkkiä tai edes samalla sekoituksella. Tarkemmat säädökset hevosten maahantuonnista ja maastaviennistä löytyvät Eviran sivuilta: https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/eu-jasenmaat-norja-ja-sveitsi/hevoset-ja-niiden-sukusolut/ .
  • Pitääkö minun jättää kanini/marsuni Suomeen?
    Kanin ja/tai marsun kanssa voi matkustaa Tarttoon ja asua Tartossa. Kaneille ja marsuille ei ole mitään matkustamiseen liittyviä vaatimuksia, mutta myksomatoosi-rokote olisi hyvä olla voimassa, sillä Virossa on kohonnut riski sairastua kyseiseen tautiin. Eviran sivuilta voit vielä tarkistaa voimassaolevat määräykset: https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/eu-jasenmaat-norja-ja-sveitsi/kanit-ja-jyrsijat/ .
  • Mikä on vujujen pukukoodi ja mitä se tarkoittaa?
    Vuosijuhlien pukukoodi on iltapuku, mikä tarkoittaa tummaa pukua ja kravattia tai yksi- tai kaksiosainen iltapuku, joka on joko vähintään nilkkamittainen pitkä iltapuku tai juhlava housupuku (esimerkiksi naisten smokki). Asun tulee yleisesti ottaen olla siistin ja juhlavan näköinen, ja noudattaa hyvän maun rajoja.
  • Minkälaiset kengät ovat sallittuja?
    Kaikki kengät, jotka ovat siistit ja juhlavat, ovat sallittuja. Koron korkeudella tai kenkien avonaisuudella ei ole väliä; voit siis käyttää myös korottomia kenkiä, kärjestä avonaisia avokkaita tai sandaletteja. Lenkkarit ja tennarit ja muut vastaavat kengät eivät ole etiketin mukaisia.
  • Saako olla olkapäät paljaina?
    Olkapäiden peittäminen ei ole pakollista.
  • Onko hiusten pakko olla kiinni?
    Hiukset on tapana laittaa kiinni. Esimerkiksi erilaiset lettikampaukset ja nutturat ovat vuosijuhlille sopivia kampauksia. Hiukset tulisi laittaa huolitellusti.
  • Saanko käyttää mustaa/tummaa mekkoa vuosijuhlissa?
    Monilla tiedekunnilla Suomessa on tiukkoja sääntöjä mekkojen väristä, mutta Suolten vuosijuhlissa saa olla minkä värinen mekko tahansa, kunhan se vain muuten täyttää iltapuvun vaatimukset.
  • Mitä ovat “kielletyt laulut” vujuilla?
    Laulukirjan lopussa on oma osio “Häbitud Laulud”, joita ei saa vuosijuhlissa pyytää. Nämä laulut jätetään sitsien ohjelmistoon. Muistakaa aina perus maalaisjärki - eli ei pyydetä Erkka laulua/ Tirre laulua kyseisen henkilön paikallaollessa. Ylipäätään, ei pyydetä lauluja jotka ovat loukkaavia paikalla olevia henkilöitä kohtaan.
  • Saako laulujen, puheiden ja esitysten aikana syödä tai juoda?"
    Laulujen, puheiden ja esitysten aikana ei saa syödä tai juoda, ellei emäntä/isäntä anna siihen erikseen lupaa. Ohjelmanumeroiden aikana ei myöskään ole sallittua puhua tai käyttää kännykkää.
  • Mitä jos teen etikettivirheen tai jonkin muun virheen juhlien aikana?
    Vuosijuhlissa virheistä ei rangaista, eikä kenenkään kannata jättää tulematta juhliin virheen tekemisen pelossa. On kuitenkin toivottavaa että muistettaisiin yleiset käytössäännöt ja asiallinen pukeutuminen, sillä kyseessä on arvokas juhla. Juhlien järjestäjiltä, hallitukselta ja vanhemmilta juhlijoilta voi aina kysyä neuvoa, jos ei tiedä mitä tehdä.
  • Mitä cocktailtilaisuudessa tapahtuu, ja onko siihen pakollista osallistua?
    Cocktailtilaisuudessa tarjoillaan kuohuviiniä ja alkupaloja samalla kun hallitus vastaanottaa kutsuvieraiden tervehdyksiä ja lahjoja. Cocktailtilaisuus on avoin tänä vuonna vain kutsuvieraille, yhteistyökumppaneille, opettajille ja muiden ainejärjestöjen edustajille. Jos et osallistu cocktailtilaisuuteen, huolehdithan että olet ajoissa paikalla itse iltajuhlaa varten, jotta ohjelman aloitus ei viivästyisi.
  • Kenet voin ottaa aveciksi juhlaan?
    Juhlaan voit tulla kenen tahansa tuntemasi ihmisen kanssa, joka haluaa tulla kanssasi juhlimaan. Avecin sukupuolella tai statuksella ei ole väliä, joten voit yhtä hyvin tulla juhlaan puolisosi kuin parhaan kaverisi kanssa. Huomioi kuitenkin, että illalliskortin hinta on avecille eri kuin Suolten jäsenelle, ja että kutsu koskee vain yhtä avecia.
  • Onko juhlaan pakko tulla avecin kanssa, vai voinko osallistua yksin?"
    Avecin mukaanottaminen on sallittua, muttei missään nimessä pakollista. Eli voit huoletta tulla juhlaan ilman seuralaista, kuten suurin osa juhlijoista.
  • Voinko tulla vuosijuhliin alkoholittomana?
    Tottakai voit, vuosijuhlilla on aina tarjolla myös alkoholiton vaihtoehto.
  • Miten skoolataan?
    Vuosijuhlissa (ja sitseillä) on oma tapa skoolata, joka riippuu juhlijan sukupuolesta. Naiset skoolaavat ensin vasemmalla puolella istuvalle, sitten oikealla puolella istuvalle ja lopulta vastapäätä istuvalle henkilölle. Miehet puolestaan skoolaavat ensiksi oikealle, sitten vasemmalle ja lopuksi pöydän toiselle puolelle. Usein skoolaussääntöä joudutaan kuitenkin soveltamaan, koska miehiä ja naisia ei ole yhtä paljon.
  • Toimiiko etäsuhde?
    Kysymykseen on hankala vastata, sillä jokainen parisuhde on yksilöllinen, samoin kuin jokainen ihminenkin. Osa parisuhteista on toiminut oikein hyvin koko opiskelun ajan, ja osa ei ole.
  • Kuinka usein voin matkustaa Suomeen?
    Suomeen voi matkustaa vaikka joka viikonloppu. Koulusta ei kannata olla poissa, sillä poissaoloista voi saada lisätehtäviä. Jos on liian monta kertaa poissa tunneilta, kurssin voi joutua tekemään uudelleen seuraavana vuonna. Osa opiskelijoista matkustaa Suomeen joka viikonloppu ja osa ainoastaan pidemmille lomille.
  • Kannattaako auto tuoda mukana Suomesta?
    Monet opiskelijat ovat tuoneet autonsa Suomesta Viroon. Huomioithan, että Suomen kilvissä olevaan autoon vaaditaan vakuutusyhtiöltä ns. Green Card. Auton voi vaihtoehtoisesti rekisteröidä Viroon. Tällöin ei tarvitse maksaa autoveroa ollenkaan. Auton rekisteröinti Viron kilpiin maksaa noin 100-300 euroa, riippuen auton iästä ja koosta. Lisätietoa aiheesta löydät Viron liikenneministeriön nettisivuilta.
Vuosisponsorimme 2024
Evidensia logo 2019 .png
Prevett_Logo_Blue_RGB.png
Menossa mukana myös
FaunaPharma PNG_edited.png
BOT.png
merident_logo_crop_edited.png
Finnpharma_logo.png
kasarmivet ilman taustaa part 2_edited.png
28938720_10211467291623251_1675105153_o_
Powered by Nutrolin®_edited.png
kliniq_edited.png
LH2PME2r_edited.png
Biofarm mega_edited.png
Oriola-Raster_Orange_RGB.png
bottom of page