Usein kysytyt kysymykset

Hakeminen

Missä ja milloin SAT-testin voi suorittaa?


SAT-testin (Biology E/M Subject Test) voi suorittaa Helsingissä Aaltoyliopistolla tai International School of Helsinki -yhtenäiskoulussa. Tarkemmat tiedot vaatimuksista ja rekisteröitymisestä löytyvät koulumme sivuilta.

Ilmottautuminen koepäivään tapahtuu SAT-testin omien sivujen kautta. Ennen ilmottautumista hakijan on luotava käyttäjätunnus. Koepäivämäärät ja suorituspaikat löytyvät täältä. Muistathan ilmottautua ajoissa!
Voiko SAT-testin uusia?


SAT-testin suorittamiselle ei ole määritelty mitään enimmäismäärää, joten voit osallistua vaikka vuoden jokaiseen SAT-testiin. Ainoastaan paras tulos lähetetään koululle.
Kuinka pitkä motivaatiokirjeen pitää olla?


Maksimipituus motivaatiokirjeelle on 2500 merkkiä, joka on n. 1-2 sivua rivivälistä ja kirjainkoosta riippuen.
Kuinka valmistaudun SAT-testiin?


Koe perustuu lukion biologian oppimäärään. Suosittelemme lukemaan koetta varten lukion biologiaa englanniksi tai vaihtoehtoisesti kokeeseen valmentavia SAT Subject Tests – Biology E/M -preppauskirjoja. Preppauskirjojen etu on se, että ne sisältävät kokeelle tyypillisiä harjoituskysymyksiä.

Kokeessa testataan biologian lisäksi tarkuutta ja nopeutta. Koe sisältää 80 monivalintakysymystä ja koeaikaa on vain tunti. Koetilanne voi tuntua ensikertalaisesta stressaavalta. Suosittelemme harjoittelemaan koetilannetta kotona rahallisessa ympäristössä. Hermostuttavinta kokeessa tuntuu olevan rajallinen koeaika. Siksi kannattaakin testata, kuinka paljon aikaa kuluu 80 harjoituskysymyksen vastaamiseen. Jos tähän kului yli tunti, kysymyksiin pitää vastata ripeämmin. Ei ole olemassa yhtä ja oikeaa tekniikkaa kokeen tekemiseen, joten sitäkin on suositeltavaa harjoitella kotioloissa. Mitä enemmän tekee harjoitustehtäviä sitä parempi rutiinin ja "pelisilmä" kokeen tekemiseen kehittyy.

Netti on pullollaan harjoituskysymyksiä, niitä löytyy muun muassa täältä.
Mihin mennessä SAT-testi on tehtävä?


Koulumme internetsivuilta ( https://www.emu.ee/en/admissions/veterinary-medicine/admission-requirements/ ) löydät viimeisen päivämäärän, mihin mennessä tulokset ja muut hakupaperit on lähetettävä, jotta pääsee mukaan opiskelijavalintoihin. Koulun sivuilta löytyy myös viimeisen mahdollisen SAT-kokeen suorituspäivä, jotta tulokset ehtivät mukaan opiskelijavalintaan. Tulosten julkaisemisen aikataulun on löytää myös osoitteesta https://www.collegeboard.org/.
Mikä on aikaisempien vuosien pisteraja?


SAT-testien alimmasta hyväksyttyä pistemäärää kannattaa tiedustella koululta. Osoitteesta https://www.emu.ee/en/about-the-university/contact/ löydät yhteystietoja, joihin kannattaa laittaa viestiä tästä ja muistakin kysymyksistä.
Olen käynyt ammattikoulun lukion sijaan. Voinko silti hakea eläinlääketieteen opintolinjalle Tarttoon?


Estonian University of Life Sciences katsotaan yliopistokelpoiseksi, eli ammattikoulu on riittävä, eikä ylioppilastutkintoa vaadita. Tosin opinnot pohjautuvat lukion kursseihin, jolloin lukiota käymättömät joutuvat joissain kursseissa tekemään lisätyötä pysyäkseen mukana, mutta tämä on yksilöllistä.
En ole lukenut lukiossa kemiaa tai fysiikkaa. Voinko silti päästä opiskelijaksi?


Pääsyvaatimuksissa ei ole lukion kemian ja fysiikan lukemista, mutta niiden hallinnasta on hyötyä opinnoissa. Moni opiskelijamme ei kuitenkaan ole näitä aineita lukenut ja pärjäävät silti opinnoissa oikein hyvin, tosin lisätyötä on tehtävä. Onneksi apua saa aina pyytäessä!
Olenko hakukelpoinen pelkällä lukion päättötodistuksella?


Hakukelpoisuuden arvio Estonian ENIC-NARIC Center. Voit katsoa lisää tietoa osoitteesta http://adm.archimedes.ee/enic/en/akadeemiline-tunnustamine/noutavad-dokumendid/. Mikäli päätös on myönteinen, olet hakukelpoinen Viron yliopistoihin ja sen myötä myös Eesti Maaülikooliin.

Asuminen

Mistä löydän asunnon Tartosta?


Sivuilta kv.ee ja city24.ee löytää yksityisten tarjoamia asuntoja. Tämän lisäksi voi tiedustella vanhempien opiskelijoiden vapautumassa olevia asuntoja ainejärjestömme Facebook – sivuilta, jonne lisätään kaikki hyväksytyksi tulleet opiskelijat. Moni asuu aluksi koulumme asuntolassa Torn:ssa, jonne on tehtävä virallinen hakemus ja etsii vuokra-asuntoa myöhemmin.
Löytyykö Tartosta helposti eläinystävällisiä asuntoja?


Tartossa, kuten kaikkialla muuallakin lemmikkeihin suhtautuminen on yksilöllistä. Alussa tulee kielteisiä vastauksia, mutta siitä ei kannata lannistua, sillä suurimmalla osalla opiskelijoistamme on omat lemmikit mukana yksityisessä vuokra-asunnossa, joten kyllä se onni jossain vaiheessa nappaa! Useimmat vuokranantajat ovat suopeampia kun ystävällisesti ilmoittaa korvaavansa suoraan kaiken mitä lemmikit tuhoavat asunnossa ja kertoo lemmikeiden olevan ystävällisiä ja rauhallisia.
Millainen Torn – asuntola on?


Asuntola on kaikille EMÜ:n opiskelijoille avoin ja moni aloittaa sieltä käsin asunnon etsimisen. Asunnot ovat solu-tyyppisiä, eli jokaisen huoneen jakaa 2 henkilöä. Huoneistosta riippuen vähintään kahden huoneen asukkailla on yhteinen keittiö ja peseytymistilat. Oma rauha riippuu paljolti siitä minkälaiset muut huoneiston asukkaat ovat. Onneksi tien toisella puolelta löytyy koulumme kirjasto lukusaleineen. Huoneiston on myös mahdollista saada kokonaan omaan käyttöön, mikäli asuntolassa on tilaa. Tosin tällöin myös vuokra on suurempi.

Opintojen rahoitus

Mitä opiskelu maksaa?


Lukuvuodelle 2020-2021 lukukausimaksu on 9000 euroa. Tämän voi maksaa kahdessa osassa, puolet syksyllä ja toinen puolikas keväällä tai yhdessä osassa syksyllä. EMÜ:lla on oikeus korottaa lukuvuosimaksua vuosittain 10%, mutta korotusta ei ole tullut joka vuosi. Tästä voi lukea lisää jokaisen allekirjoittamasta sopimuksesta.
Miten opiskelijat yleensä kustantavat opiskelunsa? Riittääkö Suomesta saatavat tuet?


Suurin osa opiskelijoista rahoittavat opiskelunsa opintolainalla, jota myönnetään ulkomailla opiskeleville 800€/opintokuukausi, joita meille kertyy vuodessa 10 (vuonna 2019). Tämä kannattaa aina tarkistaa Kelan sivuilta http://www.kela.fi/opintotuki-ulkomaille & http://www.kela.fi/asiointi-ulkomailla-asuville-opiskelijoille . Tämän lisäksi tarvitaan siis vielä jokin muu tulonlähde.

Perus elämiskuluihin riittää Suomesta saatava opintotuki enimmässä määrin, mutta suurin osa viettää loma-ajat Suomessa töitä tehden. Osa hakee vielä omalta pankiltaan käyttölainaa.

Huomioittehan että ulkomailla opiskelevien tulee asioida ainoastaan jälkimmäisestä linkistä tai Helsingin Kelan toimistosta.
Sisältyvätkö oppikirjat lukukausimaksuun vai täytyykö ne hankkia erikseen?


Kaikki oppikirjat on kustannettava itse, mutta koulun kirjastosta löytyy oma englanninkielinen eläinlääketieteen osasto. Suolet ry:n omasta kirjastostakin voi lainata kirjoja ja osa opettajista tarjoaa todella hyviä materiaaleja, joita kannattaa hyödyntää. Internetistä löytää myöskin hyvin materiaaleja.

Opiskelu

Miten saan yhteyden muihin uusiin opiskelijoihin?


Tutorit tekevät kesän aikana Facebook-ryhmän uusille opiskelijoille. SUOLETpulina ja -Official – ryhmät ovat tarkoitettu ainejärjestön kaikille jäsenmaksun maksaneille jäsenille. Tutorit lähettävät myös kaikille hyväksytyille uusille opiskelijoille ”selviytymispaketin”, joka sisältää kaikenlaista tärkeää tietoa elämisestä ja tapahtumista Tartossa ja koulusta.
Mikä on miespuolisten opiskelijoiden määrä?


Miespuolisten opiskelijoiden osuus on n. 10%, eli jokaisella vuosikurssilla on muutama miespuolinenkin opiskelija. Tämä on kuitenkin vain suuntaa-antava luku, miesten osuus vaihtelee vuosittain.
Minkä ikäisiä opiskelijoita Tartossa on? Onko opintoihin ikärajaa?


Ikärajaa opintojen aloittamiselle ei ole. Opiskelijoiden ikäraja vaihtelee noin 20 aina 40 vuotiaisiin.
Kuinka pitkät lukukaudet yleensä ovat?


Lukuvuosi alkaa virallisesti aina syyskuun ensimmäisenä päivänä, mutta riippuen viikonpäivästä ensimmäiset luennot saattavat alkaa jo aikaisemmin, mutta syyskuun ensimmäisellä viikolla kannattaa suunnata takaisin Tarttoon lomilta. Syyslukukausi kestää virallisesti 23.12 asti, mutta riippuen tenttien ajoituksista voi päästä lomille jo joulukuun puolessa välissä. Virallinen tenttijakso on tammikuussa, mutta suomalaiset yleensä sopivat tenttejä aikaisemmin. Kevätlukukausi kestää helmikuun ensimmäisestä toukokuun loppuun, kesäkuun ollessa virallinen tenttikuukausi, mutta tenttejä voi sopia toukokuulle.
Mikä on opintojen kesto päivittäin?


Opintopäivien pituus voi vaihdella hyvinkin paljon. Koulupäivien lisäksi on kotona vielä jatkettava itsenäistä opiskelua.
Onko opiskelujen aloitusta mahdollista lykätä tarvittaessa?


Opintojen aloitusta on mahdollista lykätä vuodella poissaolevana opiskelijana, mutta opiskelupaikka on ensin otettava vastaan, jottei tarvitse hakea uudelleen uutena opoiskelijana. Tarkemmat tiedot saa koulumme opintospesialistiltamme osoitteesta: vastuv(a)emu.ee (vaihdattehan @ merkin (a) tilalle!).
Millaisia tentit ovat?


Tentit ovat aina kurssista riippuen joko kirjallisia tai suullisia. Kirjalliset tentit ovat usein monivalintapohjaisia, mutta avoimiakin kysymyksiä löytyy. Essee-kysymyksiä ei oikeastaan ole ollenkaan. Jokaisen tentin voi suorittaa kahdesti, ennen kuin kurssi on käytävä uudelleen seuraavana vuonna. Jokaiselle kurssikokeelle määritetään kolme koepäivää, joista yksi on uusintapäivä, jolloin hylätyn kokeen voi uusia. Osassa kursseista on vielä välitenttejä, joita suoritetaan omaehtoisesti kun kokee olevansa valmis tai määrättyinä tenttipäivinä (kurssista riippuen).
Voiko opintojen aikana erikoistua?


Eläinlääkärin perustutkinnon (360 op) jälkeen laillistettu eläinlääkäri voi suorittaa ammatillisen jatkotutkinnon erikoiseläinlääkäriksi (240 op). Erikoistumisaloja on mm. tarttuvat eläintaudit ja hevossairaudet. Perusopintojen aikana tapahtuva painotus pien- tai suureläimiin ei siis ole erikoistumistutkinto.

Lemmikit

Mitä on otettava huomioon lemmikin kanssa matkustaessa Tarttoon?


Viroon matkustaessa lemmikeillä tulee olla tunnistemerkintä, mikrosiru/tatuointi, sekä lemmikkieläinpassi. Koirilla tulee olla voimassa olevat rokotukset, etenkin rabies ja kissoilta vaaditaan ainoastaan voimassa oleva rabies-rokote. Tarkemmat tiedot löydät Eviran sivuilta: https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/koirat-kissat-ja-fretit/oman-lemmikin-ei-kaupallinen-siirto/ .
Mitä lemmikkini tarvitsee matkustaessa Suomeen Virosta?


Suomeen matkustaessa on lemmikillä oltava voimassaolevat rokotukset, tunnistemerkintä ja lemmikkipassi. Näiden lisäksi koirille on otettava vähintään 24h ennen maahantuloa Ekinokokkoosilääkitys, josta tulee merkintä passiin. Tulli valvoo näitä kriteereitä pistotarkistuksin. Lisäinfoa löytää osoitteesta: https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/eu-jasenmaat-norja-ja-sveitsi/koirat-kissat-ja-fretit/koirat-kissat-ja-fretit-eu-maat/

Kissojen kanssa matkustaessa ei Ekinokokkoosi-lääkitystä tarvita, mutta kissalla tulee olla voimassaoleva rabies-rokote.
Voinko tuoda hevosen mukanani?


Moni opiskelija tuo omat hevosensa mukanaan Suomesta. Tarton lähettyvillä on monia hevostalleja, joista saa vuokrattua tallipaikan. Tallivuokrat ovat Suomeen verrattuna alhaisemmat, mutta heinän laatu on usein huonompaa ja todella moni tuo Suomesta väkirehun. Virosta ei saata löytyä samaa merkkiä tai edes samalla sekoituksella.

Tarkemmat säädökset hevosten maahantuonnista ja maastaviennistä löytyvät Eviran sivuilta: https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/eu-jasenmaat-norja-ja-sveitsi/hevoset-ja-niiden-sukusolut/ .
Pitääkö minun jättää kanini/marsuni Suomeen?


Kanin ja/tai marsun kanssa voi matkustaa Tarttoon ja asua Tartossa. Kaneille ja marsuille ei ole mitään matkustamiseen liittyviä vaatimuksia, mutta myksomatoosi-rokote olisi hyvä olla voimassa, sillä Virossa on kohonnut riski sairastua kyseiseen tautiin. Eviran sivuilta voit vielä tarkistaa voimassaolevat määräykset: https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/eu-jasenmaat-norja-ja-sveitsi/kanit-ja-jyrsijat/ .
Kattaako lemmikkini vakuutus ulkomailla?


Useimmat vakuutusyhtiöt myös kattavat ulkomailla suoritetut hoidot ja tapahtuneet tapaturmat, mutta osa vakuutusyhtiöistä vaatii jo olemassa olevaan vakuutukseen lisävakuutuksen ostoa. Lemmikkien vakuutusasiat kannattaa aina tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Muuta

Toimiiko etäsuhde?


Tähän on hankala vastata, sillä jokainen parisuhde on yksilöllinen, samoin kuin jokainen ihminenkin. Osa parisuhteista on toiminut oikein hyvin koko opiskelun ajan, ja osa ei ole. Tietysti etäsuhde vaatii aina enemmän työtä, mutta mikäli siihen panostaa niin kyllä sen saa toimimaankin.
Kuinka usein voin matkustaa Suomeen?


Suomeen voi matkustaa juuri niin usein kuin vain itse tahtoo. Luennot ovat vapaaehtoisia, mutta Practical Training Class- tunneilla on läsnäolopakko. Usein (opettajasta riippuen) jos näiltä tunneilta on poissa tulee kirjoittaa jokin korvaava tehtävä. Osa opiskelijoista matkustaa Suomeen joka viikonloppu ja osa ainoastaan pidemmille lomille.
Kannattaako auto tuoda mukana Suomesta?


Monet opiskelijat ovat tuoneet autonsa Suomesta Viroon. Huomioithan, että Suomen kilvissä olevaan autoon vaaditaan vakuutusyhtiöltä ns. Green Card. Auton voi vaihtoehtoisesti rekisteröidä Viroon. Tällöin ei tarvitse maksaa autoveroa ollenkaan. Auton rekisteröinti Viron kilpiin maksaa noin 100-300 euroa, riippuen auton iästä ja koosta. Lisätietoa aiheesta löydät Viron liikenneministeriön nettisivuilta.

Vuosijuhlat

Mikä on vujujen pukukoodi ja mitä se tarkoittaa?


Vuosijuhlien pukukoodi on iltapuku, mikä tarkoittaa tummaa pukua ja kravattia tai yksi- tai kaksiosainen iltapuku, joka on joko vähintään nilkkamittainen pitkä iltapuku tai juhlava housupuku (esimerkiksi naisten smokki).
Asun tulee yleisesti ottaen olla siistin ja juhlavan näköinen, ja noudattaa hyvän maun rajoja.
Minkälaiset kengät ovat sallittuja?


Kaikki kengät, jotka ovat siistit ja juhlavat, ovat sallittuja. Koron korkeudella tai kenkien avonaisuudella ei ole väliä; voit siis käyttää myös korottomia kenkiä tai kärjestä avonaisia avokkaita tai sandaletteja.
Lenkkarit ja tennarit ja muut vastaavat kengät eivät ole etiketin mukaisia.
Saako olla olkapäät paljaina?


Juhlavierailla tulee olla olkapäät peittävä asu juhlan virallisessa osiossa. Mikäli iltapuku ei peitä olkapäitä, on käytettävä asuun sopivaa juhlavaa huivia, boleroa tai vastaavaa.
Juhlan virallinen osuus kattaa alun coctailtilaisuuden ja pöytäjuhlan alun, kunnes isäntä ja emäntä antavat luvan istua pöytään.
Onko hiusten pakko olla kiinni?


Virallisen ohjesäännön mukaan pitkät hiukset tulee olla kiinni vuosijuhlissa. Jos hiukset ovat sen mittaiset, että ne saa kiinni, niiden on oltava kiinni. Half updo-kampaukset pitkissä hiuksissa eivät ole etiketin mukaisia.
Vaikka hiuksia ei saisikaan kunnolla kiinni, niiden tulee olla siistin ja laitetun näköiset.
Saanko käyttää mustaa/tummaa mekkoa vuosijuhlissa?


Monilla tiedekunnilla Suomessa on tiukkoja sääntöjä mekkojen väristä, mutta Suolten vuosijuhlissa saa olla minkä värinen mekko tahansa, kunhan se vain muuten täyttää iltapuvun vaatimukset.
Mitä ovat “kielletyt laulut” vujuilla?


Laulukirjan lopussa on oma osio “Häbitud Laulud”, joita ei saa vuosijuhlissa pyytää. Nämä laulut jätetään sitsien ohjelmistoon.
Muistakaa aina perus maalaisjärki - eli ei pyydetä Erkka laulua/ Tirre laulua kyseisen henkilön paikallaollessa. Ylipäätään, ei pyydetä lauluja jotka ovat loukkaavia paikalla olevia henkilöitä kohtaan.
Miten pyydän laulua vujuilla?


Laulua pyydetään kilisyttämällä lasia ja nousemalla seisomaan
Muistathan aina laulua pyytäessä esitellä itsesi ja mikäli kyseiseen lauluun liittyy jokin tarina, kerrothan senkin muille :)
Huomioi kuitenkin, että fuksilaulu lauletaan illan viimeiseksi isännän ja emännän johdolla, eikä sitä ole sopivaa toivoa erikseen.
Saako laulujen, puheiden ja esitysten aikana syödä tai juoda?


Laulujen, puheiden ja esitysten aikana ei saa syödä tai juoda, ellei emäntä/isäntä anna siihen erikseen lupaa.
Ohjelmanumeroiden aikana ei myöskään ole sallittua puhua tai käyttää kännykkää.
Mitä jos teen etikettivirheen tai jonkin muun virheen juhlien aikana?


Vuosijuhlissa virheistä ei rangaista, eikä kenenkään kannata jättää tulematta juhliin virheen tekemisen pelossa.
On kuitenkin toivottavaa että muistettaisiin yleiset käytössäännöt ja asiallinen pukeutuminen, sillä kyseessä on arvokas juhla.
Juhlien järjestäjiltä, hallitukselta ja vanhemmilta juhlijoilta voi aina kysyä neuvoa, jos ei tiedä mitä tehdä.
Saako iltapuvun kanssa käyttää tavallisia silmälaseja?


Saa, kunhan kehykset ovat ehjät ja siistit. Jos omistaa useampia kehyksiä, voi halutessaan valita juhlavimmat ja asuun parhaiten sopivat kehykset, tai käyttää piilareita, mutta pakollista se ei ole.
Mitä coctailtilaisuudessa tapahtuu, ja onko siihen pakollista osallistua?


Coctailtilaisuudessa tarjoillaan kuohuviiniä ja alkupaloja samalla kun hallitus vastaanottaa kutsuvieraiden tervehdyksiä ja lahjoja. Siihen ei ole pakko osallistua, ja paikalle voi saapua myös kesken tilaisuuden.
Jos et halua osallistua coctailtilaisuuteen, huolehdithan että olet silti ajoissa paikalla itse iltajuhlaa varten, jotta ohjelman aloitus ei viivästyisi.
Kenet voin ottaa aveciksi juhlaan?


Juhlaan voit tulla kenen tahansa tuntemasi ihmisen kanssa, joka haluaa tulla kanssasi juhlimaan. Avecin sukupuolella tai statuksella ei ole väliä, joten voit yhtä hyvin tulla juhlaan puolisosi kuin parhaan kaverisi kanssa.
Huomioi kuitenkin, että illalliskortin hinta on avecille eri kuin Suolten jäsenelle, ja että kutsu koskee vain yhtä avecia.
Onko juhlaan pakko tulla avecin kanssa, vai voinko osallistua yksin?


Avecin mukaanottaminen on sallittua, muttei missään nimessä pakollista. Eli voit huoletta tulla juhlaan ilman seuralaista, kuten suurin osa juhlijoista.
Voinko tulla vuosijuhliin alkoholittomana?


Tottakai voit, vuosijuhlilla on aina tarjolla myös alkoholiton vaihtoehto.
Miten skoolataan?


Vuosijuhlissa (ja sitseillä) on oma tapa skoolata, joka riippuu juhlijan sukupuolesta.
Naiset skoolaavat ensin vasemmalla puolella istuvalle, sitten oikealla puolella istuvalle ja lopulta vastapäätä istuvalle henkilölle. Miehet puolestaan skoolaavat ensiksi oikealle, sitten vasemmalle ja lopuksi pöydän toiselle puolelle.
Usein skoolaussääntöä joudutaan kuitenkin soveltamaan, koska miehiä ja naisia ei ole yhtä paljon.

SUOLET RY

F. R. Kreutzwaldi 62

51014 Tartu, Estonia

suolet(a)suolet.fi

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle