Tartto


Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Tallinnan jälkeen hieman yli 100 000 asukkaallaan. Se sijaitsee n. 190 km Tallinnasta kaakkoon Emajõen keskijuoksulla. Viron muiden kaupunkien tapaan myös Tartossa on suuri venäjänkielinen vähemmistö: 16 % kaupungin asukkaista on venäläisiä, 1,2 % ukrainalaisia ja 1,1 % suomalaisia. Myös muut kansallisuudet ovat hyvin edustettuna, sillä opiskelijoita sekä vaihto-oppilaita tulee Tarttoon ympäri maailmaa!
              

Tartto on Pohjois-Euroopan vanhin kaupunki, sillä ensimmäisen kirjallinen maininta on 1030- luvulta. Kaupungissa on maan vanhin ja yksi Euroopan vanhimmista yliopistoista (Tartu Ülikool) joka perustettiin vuonna 1632. Sen päärakennus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, 1700-luvulla valmistuneen raatihuoneen vieressä. Tartto onkin ennen kaikkea yliopistokaupunki: lähes kolmasosa Tarton asukkaista on opiskelijoita, mikä näkyy katukuvassa ja yöelämässä. Keväisin terassit täyttyvät opiskelijoista ja juhlijoita riittää viikon jokaiselle päivälle. Kahviloiden ja ravintoloiden kirjo on laaja ja hinnat opiskelijaystävällisiä. Suomalaisopiskelijoita Tartossa on kolmisensataa, joista suurin osa on eläinlääketieteen ja lääketieteen opiskelijoita.

                

Tartolla on pitkä ja värikäs historia, joka näkyy vahvasti kaupungin katukuvassa. Tarton keskustassa kohoaa historiallinen Toomemäen puistoalue, jossa sijaitsevat mm. 1400- luvulla rakennetun ja vuonna 1624 tuhoutuneen Tuomiokirkon rauniot, jonka tiloissa nykyään on Tarton yliopiston historiallinen museo. Toomemäeltä löytyy myös vuonna 1838 valmistunut enkelisilta ja 1913 rakennettu pirunsilta sekä 1800-luvulla rakennettu ja 2011 remontoitu tähtitorni. Keskustassa on vanha raatihuone, jossa vielä tänä päivänäkin työskentelee kaupunginvaltuusto ja -hallitus. Raatihuoneen kellopeli koostuu 18 kellosta ja se soittaa joka päivä kello 12.00, 18.00 ja 21.00 eri sävelmiä. Raatihuoneen aukiolla on myös kuuluisa "Suudlevad Tudengid" -suihkulähde.

       

Tartto on myös kulttuurikaupunki. Pienessä kaupungissa riittää teatteri-, museo-, konsertti-, näyttely- ja festivaalitarjontaa ympäri vuoden jokaiseen makuun. Virolaiset ovat myös innokasta urheilukansaa, mikä näkyy laajana urheilutapahtumien tarjontana. Esimerkiksi Tarton hiihtomaraton on kansainvälisesti tunnettu ja se kuuluu Worldloppet-sarjaan.

               

Pienenä kaupunkina Tartolla on paljon tarjottavaa ja kaikki on kätten ulottuvilla.
                                       TERE TULEMAST TARTUSSE! 

Kuvat © A-M Laitinen 
Osoite: Kreutzwaldi 62, 51014 Tartu, Eesti
Sähköposti: suolet@suolet.fi
SUOLET RY